Emil Rutiku juhib volikogu külaelukomisjoni. Märtsi esimestel päevadel saatsid volikogu esimees Enn Kirsman ja vallavanem Urmas Kirtsi külavanematele ja külaelukomisjoni liikmetele kirja, kus andsid teada, et edaspidi ei esinda ta Ühise Kodu, koalitsiooni ega volikogu arvamust, vaid esindab ainult iseennast.

Emil Rutiku: „Volikogu arvamus koosnebki erinevatest arvamustest. Olen nüüdsest üksikkandidaat. See otsus ei tulnud ainult ühe asja pärast. Esindan neid inimesi, kes tahavad asjadesse selgust, läbipaistvust, inimlikkust, ausust. Raskel ajal on vaja rohkem riigimehelikkust ja moraali. Rääkisin istungil konkreetselt valla allasutuse juhi palvest tõsta palka madalapalgalistel, sest elu raskused on muutunud veelgi raskemateks. Rääkisin ka lastekaitsetöötaja lahkumisest vallast ja sellest, et üks põhjustest oli pikalt palutud palgatõus.“

Ta selgitas, et soovib muutusi, kus valla kõik inimesed saavad vallamajas ladusa ja õiglase lahenduse oma probleemidele ning tahavad minna heameelega sinna oma asju ajama: „Tänan kõiki inimesi, kes on toetanud minu püüdlusi. Ja õnneks neid on palju. Mulle tehti ettepanek astuda välja ka volikogust, isegi kaalusin seda teha, aga pärast neid toetusi ei saa.“

„Kuusalu valla töötajatele on planeeritud palgatõus perioodil 2013-2015 keskmiselt 16 protsenti. Palgatõus on vastavalt palga suurusele erinev. Miinimumpalk on tõusnud viimastel aastatel ligi 30 protsenti, madalamapalgaliste töötajate tasu tõuseb 18 protsenti, töötajate, kelle palk on üle tuhande euro kuus, palgatõus on 14 protsenti. Haridustöötajate miinimumpalga tõus on 20 protsenti. Vallavanema ja teiste poliitikute töötasu ning hüvitised tõusevad samal perioodil vaid 10 protsenti.

Minu arvates on palgatõus igati õiglaselt korraldatud. Väiksemapalgaliste töötajate palk tõuseb oluliselt rohkem kui suurema palgalistel. Loomulikult sooviks, et kõigi töötajate palgatõus oleks samas rütmis meie lasteaednike ja teiste õpetajatega võrdsustatud isikute omaga, kuid kahjuks valla eel­arves selline võimalus puudub.

Emil Rutiku otsus on minu arvates tehtud kaalutlemata ja tugineb valedele arusaamadele,“ selgitas vallavanem Urmas Kirtsi Sõnumitoojas oma seisukohta.

Ühise Kodu valimisliidust volikogusse ja vallavalitsusse valitud rahvaesindajad saatsid Emil Rutikule kirja, kus soovisid teada, millal ta teatab volikoguliikme mandaadist loobumisest. Nad põhjendasid, et Kuusalu volikogusse on isikumandaadiga valitud kaks inimest – Urmas Kirtsi ja Andres Paomees, kuid tema on volikogusse saanud valimisliidu kõigi liikmete ühiste häälte toel.


Kui suurest rahast käib jutt?

Kuusalu vallavolikogu otsus 26. veebruarist 2014

Kuusalu vallavolikogu otsustas 14 poolt-, 1 vastu- ja 3 erapooletu häälega määrata Kuusalu vallavanema Urmas Kirtsi töötasuks 2500 eurot kuus, seni oli 2237 eurot kuus. Otsus jõustub tagasiulatuvalt 1. jaanuarist 2014. Vallavanema töötasu tõsteti 10 protsenti.

Isikliku sõiduauto ja mobiiltelefoni kasutamise hüvitised jäid samaks – vastavalt 0,30 eurot kilomeetri eest ja kuni 60 eurot kuus.

Allikas: Sõnumitooja, refereeritud toimetuse loal.