KOMMENTAAR
OLEV KALDA
veterinaar- ja toidu­ameti peadirektori asetäitja

VTA on nõus riigikontrolli väitega, et tarbijat on võimalik alati rohkem teavitada ning vaatab üle oma võimalused parandada avalikkuse teavitamist.

Samas juhime tähelepanu, et seire detailsetel tulemustel puudub tarbijale praktiline väärtus, kuna eesmärk on valdkonnas toimuvast üldisema pildi loomine, mis on aluseks järelevalvetoimingute kavandamisel.

Seire põhimõtetest lähtuvalt on võimalik anda hinnang mingi turul oleva toidu kohta üldisemalt, selle põhjal ei ole alust väitel, et konkreetses jaemüügi- või toitlustusettevõttes pakutav toit on tervisele ohtlik või ohutu.

Saasteainete esinemine toidus ei tähenda veel otsest ohtu inimese elule ja tervisele. Selline väide on vastutustundetult
eksitav.

Tänapäeval ei ole kasvavat toiduvajadust rahuldav põllumajandus mõeldav ilma pestitsiidide ja herbitsiidide kasutamiseta. Küsimus on selles, kas neid on seal piirmäära ületavas koguses või mitte.

Normi ületamised on lubamatud ja nende küsimustega VTA ka tegeleb. Toiduohutusseireid viiakse läbi vastavalt ELi ja siseriiklikes õigusaktides sätestatud põhimõtetele ning nõuetele. Sama kinnitavad ka viimaste aastate Euroopa Komisjoni auditi tulemused.

Taimetoodangu Inspektsioon (TTI) teeb järelevalvet põllumeeste juures, kuid seda eelkõige kui taimekaitsevahendite kasutajate üle.

Kuna TTI poolt koristusjärgselt võetud proovide tulemusi on võimalik kasutada ka toiduohutuse eesmärgil, siis on VTA-l, kelle järelevalve all on esmatootjad kui toidukäitlejad, igati otstarbekas neid kasutada.

Mahepõllumajandus on Eestis jõudsalt arenenud, suurenenud on nii mahetootjate arv kui ka mahepõllumajandussaaduste kasvupinnad.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu andmetel moodustasid mahepuuviljad ja -marjad kogu Eesti 2007. aasta puuvilja- ja marjasaagist 5,2%. Seega on tegemist turu struktuuri iseloomustava proovide arvuga.

HOIA TERVIST: Enne söömist peske ja koorige puu- ning köögivilju

- Ärge kasutage apelsinide ja sidrunite koort sukaadi või küpsetiste valmistamisel, kuna sinna koguneb suurem osa pestitsiidide jääkidest.

- Pange viinamarjad enne söömist pooleks tunniks sooja vette, et nende pinnale kleepunud jääkained lahti liguneksid ja seejärel peske marjad voolava vee all puhtaks.

- Sidrunivett tehes või sidrunit teele lisades koorige see enne ära.

- Peske ja koorige välismaiseid puuvilju, lõigake kindlasti ära õunavarre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid.

- Kirjanduse andmetel võib ainuüksi pesemine vähendada lehtköögivilja nitraatidesisaldust 10–15%.

- Aurutamise asemel keetke kartuleid rohkes vees (eriti värskeid kartuleid), et nitraadid läheksid vette. Roheliseks muutunud ja solaniini sisaldavaid kartuleid ärge mingil juhul sööge!

- Tomatitel eemaldage varre liitumiskoha juures olev kõvem südamik, mis sisaldab solaniini.

Allikas: maaülikooli eksperdid