Ratas keskendus oma kandidaadikõnes vajalikele muudatustele riigijuhtimises, kiitis Edgar Savisaart, tsiteeris Arnold Rüütlit ja hoidus igasugusest vastandumisest nendega, kes tänasel kongressil tema poolt ei hääleta. Ta rääkis rahvastikukriisi lahendamisest, ning sellest, et jätkuvalt pole meil neljarealist Tallinn-Tartu maanteed, Rohuküla raudteed, korralikku Via Baltica maanteed ega renoveeritud Tallinna linnahalli. "Aitab jutust, on aeg tegutseda," kõneles Ratas.

Yana Toom esines esimehekandidaadina improviseeritud kõnega, kus lubas, et ei peaks esimehena erakonna seljataga kõnelusi teiste parteidega ning rõhutas toetumist sellele, mida on teinud Edgar Savisaar.

Praegu käib kongressi vaheajal hääletamine nii esimehe kui juhatuse liikmete valimisel. Valimistulemus selgub tõenäoliselt ca 19-20 ajal õhtul.

Igal juhul saab tänase kongressiga selleks korraks otsa Edgar Savisaare ligi 25 aasta pikkune juhiperiood Keskerakonnas, mis katkes vaid lühikeseks ajaks peale 1995. aasta lindiskandaali.