Eestis on lähiaastatel teoks saamas omavalitsusreform. Ida-Virumaa omavalitsusliidu juhatuse esimees, Vaivara valla vallavanem Veikko Luhalaid kinnitas Tallinna TV saates "Täna+", et Ida-Virumaal on sündimas hiigelvald, mis hakkab koondama senist viite omavalitsust. "Iisaku vald tegi ettepaneku Illuka, Mäetaguse, Alajõe, Lohusuu ja Tudulinna vallale ühinemisläbirääkimise algatamiseks," rääkis Luhalaid.

Omavalitsusjuht lisas, et Vaivara pole ühinemise osas oma otsust veel langetanud, ent lähtub selle tegemisel omavalitsusreformi kriteeriumitest. "Sellega on omavalitsused juba harjunud, et kõikjal maapiirkondades pole enam apteeki, post- või pangakontorit. Valdade ühinemisel jäävad inimesed ilma riiklikest, mitte kohaliku omavalitsuse teenustest. Riiklike teenuste kättesaadavuse kadumisel peaks pigem vaatama riigi poole, omavalitsused on neid pigem asendanud oma niigi väikese rahakoti arvelt."

Luhalaid nõustus, et riik vaatab omavalitsuste probleemidest mööda. "Osaliselt on sellise suhtumise põhjused objektiivsed ja arusaadavad, teisalt on omavalitsused end ise lõdvaks lasknud ja lubanud riigil nii teha. Riik kaotab teenuse, teades, et omavalitsus leiab olukorrale lahenduse. See aga tähendab, et me ei võitle, ei seisa ühiselt enda eest. Riigi haldusministril ongi õigus, et omavalitsused on killustunud, väikesed ja nõrgad. Kuna seda oleme, siis me ei suudagi teenuste kadumisele vastu hakata," nentis Luhalaid.