Seejärel märkas isevärki elukat ka pererahvas. Kuna valget mutti pole enne nähtud, võeti ta koera käest ära ja püüti ämbrisse.

Õige pea tekkis küsimus, mida mutiga edasi teha. Nii sattus loom Vändra jahimehe Tõnu Jänese koju. Jänes paigutas ta suurde vanni, mille täitis mullaga ja kuhu valas ka ämbritäie vihmausse.

Aga muti jaoks, kes raamatute järgi päikesevalgustki ei talu, oli üleelamisi liialt palju. Ta suri.

Aeda lubada ei soovitud

“Tegin talle enda meelest mõnusa pesa,” kahetses mees, tunnistades, et ega temalgi olnud head plaani, mida mutiga teha. Oma aeda, kus muttidega niigi häda, ta veel üht mullahunnikute ajajat juurde poleks tahtnud.

“Loomaaeda ka ei oleks mõtet olnud pakkuda, sest mutti pole ju võimalik eksponeerida nagu teisi loomi,” arutles Tõnu Jänes.

Samas teadis ta ette, et ega mutt vannis kaua vastu pea, kuna vajab tegutsemiseks hoopis suuremat ala.

Asjatundjatega rääkides, selgus, et loomast oleks väga huvitatud Tallinnas tegutsev Eesti Loodusmuuseum. Kuna Tõnu Jänes säilitab haruldust sügavkülmas, on võimalik loomast valmistada topis.

“Saaksime talle anda nii-öelda uue elu,” rääkis muuseumi zooloogiaosakonna juhataja Tiit Hunt. “Meie taksidermist teeks temast topise ja me paneksime ta oma ekspositsiooni tavalise musta muti kõrvale.”

Nüüdseks ongi sõlmitud kokkulepe, et kui Tõnu Jänesel juhtub Tallinna asja olema, võtab ta ka muti kaasa ja viib loodusmuuseumisse ära.

Valge vares loomaaias

Albinism on nähtus, mida põhjustab pigmendi puudumine. Seda võib ette tulla nii taime- ja loomariigis kui ka inimeste seas. Internetist võib leida albiinoloomade fotosid lausa galeriidena.

Eestis on nähtud valget kährikut, metsnugist, sinikaelparti jne. Albiinosid on olnud siilide ja oravate seas ning liigub fotosid lumivalgetest kellukatest ja käpalistest. Tallinna Loomaaias on valge vares.

Üsna haruldane leid

Ka valget mutti on meil varem nähtud. 2003. aastal lõi ajakirjanduses laineid albiinomutt, kes sattus lõksu Viljandimaal Kootsi külas. Võrreldes Vändra mutiga, oli Viljandimaa mutt üleni lumivalge – nüüd avastatul on koon roostepruun.

Internetist leiab põgusa viite ka 2006. aastal leitud albiinomutist, kelle lõksu sattumist on märgitud ühes foorumis.

Kuna mutid elavad mullas, peetakse leidu üsna haruldaseks.

“Võib tõesti olla, et valgel mutil on üldiselt parem elu kui valgel varesel,” märkis Hunt, pidades silmas, et tavaliselt liigikaaslased albinootilisi isendeid tõrjuvad, aga mulla sees ei pruugi värvusel nii suurt tähtsust olla kui maa peal.

Valge värvuse tõttu satuvad albiinoloomad ja -linnud looduses hõlpsalt vaenlaste saagiks, kuid mullas elaja võib kauem vastu pidada.