Pajumäe on Vändras treeneritööd teinud juba 45 aastat, tema käe all on maadelnud tuhatkond poissi. Kord treeniti aga vallamajas, kord gümnaasiumi keldris. “Nüüd ma saan esimest korda maadlusruumi,” lausub treener. “Varem pole seda siin kunagi olnud...”

Samas pole see takistanud ka võistluste korraldamist. Tänavu toimus juba 35. korda võistlus Vändra Lahtine Matt. Nüüd saaks seda gümnaasiumi võimla asemel pidada oma saalis.

EPT lagunenud spordihoo-ne remondiks sai vald hasart-mängumaksu nõukogult 700 000 krooni (ca 45 000 eurot).

“Muidu oleks saanud 500 000,aga kuna me oleme ühinenud omavalitsus, saime 200 000 juurde,” selgitab vallavanem Peeter Reimann, kes on samal ajal ka maadlusklubi Suure Karu Pojad president.

Kokku kulus töödeks 1,3 miljonit krooni ehk 83 000 eurot.

Maadlusveteranide abiga

“Tänu maadlusveteranide ühenduse presidendile Vladimir Panovile saime uue maadlusmati, mis koosneb 64 väiksemast matist ja ka duširuumid,” lisab vallavanem.

Panov kogus 9500 eurot eraisikute ja firmade annetusi.

“Selle raha ajasin maailma pealt kokku. Leidsime ka firma, kes tegi töö,” jutustab ta tegija väärikusega. “Seal ei olnud ju õieti riietusruumigi mitte. Nüüd plaaditi seinad, pandi paika tehnika, suures saalis vahetati tohutud aknad.”

Praegu mil uued ruumid valmis, lubab vallavanem ja maadlusklubi president Reimann endale ka väikese nalja: “Enne maadlesid poisid rasketes oludes ja tulemused olid head. Äkki on nüüd vastupidi – enam häid tulemusi ei tulegi?“

Maadlustreener Karl Pajumäe on aga väge täis.

Haiget saada ei karda

“Ma mõtlen igat moodi, kuidas poisid tugevaks saada,” räägib kogenud treener. “Kui poiss saab haiget, ei tule ta enam trenni. Peab mõtlema, kuidas ta kukkudes haiget ei saaks. Teen selleks igasuguseid jõumänge, nagu vanasti külakuhja tehti. Poisid omavahel mudivad, ja kui ma ükskord siis võtteid hakkan näitama, ei saa nad enam haiget.”

Maadlustreener meenutab ka, mida kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts oli talle kunagi öelnud: “Sa oled ikka väga tubli. Muidu poisid vaid ripuvad kangil, sinu omad tõmbavad ikka 25–30 korda lõuga.“

Vastavatud Vändra maadlussaalis jälgis eile poiste pusimist kahekordne maailmameister August Englas.