Värska pildid on postitatud venekeelsesse blogisse nimega Rusistka , mille autoriks on blogija Rusistka kodanikunimega Jelena. Ta tutvustab end kui vene rahvusliku liikumise liiget, šovinismi vastast. Blogi juhtmõte kõlab nii: „Riik on inimeste jaoks, mitte inimesed riigi jaoks.“

Rusistka blogil on huvilisi 165 maailma eri riigist, kõige enam – üle 400 000 lugemiskorra on kogunenud Venemaalt. Keskmiselt on blogil päeva jooksul mõnisada kuni mõni tuhat külastajat. Oleneb teemast.

Lihtne küla tekitas elevuse

Mullu 22. augustil tehtud postitus kandis pealkirja: „Neli kilomeetrit Venemaast. Fotoekskursioon lihtsasse Eesti külasse.“

„Valetavad kõik need, kes väidavad, et Eestis möllavad koledused ja košmaarid,“ teatab Rusistka oma Värska fotoseeria alustuseks. Ta lisab, et jätab avaldamata majandusnäitajad, vaid näitab lihtsalt läbi fotode, kuidas elatakse kõigest nelja kilomeetri kaugusel Vene piirist.

Jäädvustustel on jalakäijate ülekäigurada, puupinkidega avalik puhkenurgake, küla peatänav, mille äärse on samuti pingid jalakäijatele. Lisaks kojamees, tegelikult kena naissoost tänavpühkija, hooldatud surnuaed ja eramud, staadion, laste mänguväljakud. Aga loomulikult ka elektriautode tankla.

Tänaseks on Facebookis fotoseeriat jagatud enam kui 5500 korda, selle venekeelses analoogis VK (V kontakte) aga ligi 500 korda. Kommentaarid, loo kirjutamise aja hetkeseisuga oli neid 876 võtavad enese alla 12 veebikülge.

Fotoseeria kommenteerimine, mis kestab senini on kütnud kirgi ja toonud arvamusi seinast seina. Nii on leitud, et hoolimata välisest ilust peavad eestlased „elama Euroopa diktaadi all.“ Leidub väiteid, et tegemist on fotolavastustega. Leidub asiseid analüüse eesti, vene ja valgevenelaste hinge asjus. Huvitav on tähelepanek, et Venemaal ei saagi veel kõik korras olla, sest tegemist on alles noore iseseisva riigiga.

Üks kommentaatoreist on vastukaaluks ilusale Värskale postitanud aga hulga Google street view- s olevaid fotosid n.ö koledast Värskast, tagahoovidest, varemetest, autovrakkidest, et näidata tegelikku Eesti olukorda.

Viimased postitused tänavuse aprilli algusest vaidlevad juba teemal, kas puhtam on Tallinn või Moskva.

Vaata Värska fotosid SIIT

Kas oskate arvata, mille peitub Värska ime saladus?