Vaatluse tulemusel saab ta öelda vaid seda, et vaiad nihkusid paigast. „Selle põhjused võivad olla tammi ja silla projekteerimises või ehitustöödes,“ märkis Taal.

Põhjuste väljaselgitamiseks tellib maanteeamet ekspertiisi, mille järel selgub, kes rahastab silla taastamise ning millal see ära tehakse. „Eestis on väga ebaharilik uue teerajatise purunemine niivõrd lühikese aja jooksul,“ tunnistas Taal.

Alatskivi vallavanema Andu Tõrva sõnul ei saa jää ega ka suurvee kaela süüd ajada, sest jää ei liigu praegu ja mingit suurvett samuti ei olnud.
Küllap vesi uuristas tammi nõrgaks osutunud muldkehast kusagilt läbi ja pani siis pauguga tulema, oletas ta.

Päästetöödel paigaldatud ajutine kividest kaitsevall ei lasknud paisjärvel õnneks päriselt tühjaks joosta. Vesi on alanenud meeter-poolteist. „Kõige tähtsam, et inimestega õnnetusi ei juhtunud,“ lisas vallavanem.

2. augustil 2012 kirjutas Maaleht, et Alatskivil kardetakse paisu pärast, kuna paisjärve tamm, mis oli maanteesillaga kokku ehitatud, kippus lagunema. Mullu sügisel 7. novembril andsime loos „Kardetud pauk jäi Alatskivil tulemata“ teada, et ohtlik tamm pidas siiski vastu ajani, mil tehti uus maanteesild koos selle kõrvale rajatud paisjärve tammi ning sellele ehitatud jalakäijate sillaga. Aga pauk tuli ometi.