Kolm tundi pärast sigade saabumist sai foto- ja videograaf Anni Õnneleid võimaluse sigu oma silmaga näha. Aga enne tuli täita teatud tingimused. Farmi aia taga tuli oma riiete peale tõmmata kapuutsiga ühekordne valget värvi kombinesoon ja panna jalga sinised kilesussid. Väravast sisse astudes tuli jalad desomatil desinfitseerida ja sama tegevust korrata hoone ukse juures, mis jäi väravast umbes viie meetri kaugusele.

„Hoones sees tuli võimalikult palju asju jätta esimesse ruumi,” rääkis ta. Järgmine ruum oli dušinurgaga riietusruum, kus tuli kõik riided seljast ära võtta ja duši all ennast puhtaks pesta. Eriti oluline oli juuste pesemine, kuna juuste peal pidi enamus baktereid farmi tulema.”

Pärast pesemist anti farmi poolt kogu riietus – aluspüksid, särk, tunkepüksid, jakk, sokid ja jalanõud. Alles seejärel pääses kärssninade juurde.

Sigade juurest ära tulles tuli jälle duši all käia ja eriti pead pesta, kuna juuksed võtavad sigala lõhna kergelt külge. Pärast pesemist sai oma riided jälle selga panna ja nende peale ühekordne kombekas koos siniste kilesussidega, et kahest desovannist läbi minnes mõni meeter väravani astuda. Seal võis kaitseriietuse eemaldada.

Farmis olnud rõngassabad saabusid eelmisel nädalal Prantsusmaalt ja reisisid maailma parimas sigade veoks mõeldud autos. Loomad asusid sõidu ajal erilises veokis kolmel korrusel, kuhu pääseb värske õhk läbi tõhusate filtrite, et ükski bakter neile ligi ei saaks. Kuigi kärssninadel oli kogu sõidu aja vesi ja söök ees, tuli loomade heaolu arvestades teha 24 sõidutunni järel peatus ning sead maha laadida, et nad saaksid puhata.

Supertingimused reisil peavad tagama, et praegusel Aafrika seakatku levimise ajal ei toodaks uute sigadega farmidesse nakkust. Edaspidi on nende sigade ülesandeks AS Rakvere Farmide sigade aretuses osaleda, kuna jorkširi tõugu emised pidid olema väga head emad, tooma palju järglasi ja nende eest hästi hoolitsema.

Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast EL referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis veterinaar- ja toiduamet 2015. aasta 21. juulil.