"Kas suudad ette kujutada, kuidas maitseb esimene peenralt nopitud maasikas?" kõlas õhku visatud küsimus. "See päris õige päikeselise maitsega eestimaine tomat? Just-just ahjust tulnud rukkileib? Supiroheline aurava värskekapsasupi peal? Magus hernes hamba all?"

Tõesti, rahvas sai osa toidu heast maitsest ning solistide omast samuti. Just sellest, millest "talv läbi unistatud oldi". 

Enam kui lõkkeplats

Kokku tuldi küla kunagisele jaanituleplatsile, mis on läbi teinud tõelise uuenduskuuri. Seal on nüüd lava, laste mänguväljak, grillikoda, korralik külakiik ja muudki.

"Ühel päeval tulid külamehed kokku ja otsustasid siia rahvale rajada kogunemispaiga, kus enamatki kui ainult lõket teha saaks," ütleb Eero Kaljuste, üks kokku tulnud külameestest, Saue vallavolikogu liige. 

Kaljuste sõnul on selliseid toetusraha abil korda tehtud paiku veel, kuid ta rõõmustab, et Vanamõisas on täidetud kõige tähtsam eesmärk - rahvas on siin alati kohal. 

"Hea meel, et on koht, kus saab kultuuri pakkuda," nendib ta. "Kas või tänagi on rõõm näha, kuidas inimesed tulevad koos perega varem kohale ja vaatavad, mismoodi saadet tehakse: kaameraid üles pannakse ja nii edasi." 

Mehe jutt triivib paratamatult ka suve suursündmuse, augustis toimuva Vanamõisa käsitöölaada peale. "Üritame siin taastada ehtsa vana laada meeleolu. Oleme ranged - ruumi on lettidel üksnes ehtsale käsitööle."

Hobusega ei tuldud

Kes tuleb hobusega, saab laadale tasuta. "Loodame, et neid käsitöölisi, kes vanaaegseid riideid kannavad, on rohkem kui eelmisel aastal," lausub Kaljuste. 

Kuna tegu pole ainult käsitöölaadaga, vaid kaubitsetakse ka toidukraamiga, siis võib kohata inimesi, kes ostavad sealt ka kogu oma talvevaru. 

Seekordsel laadal võis samuti tõelist laadameeleolu tunda, kuid pisut uuemat. Sellist, kus saab kaardiga maksta ja kuhu hobusega keegi ei tulnud.

Nooremad külastajad lustisid väikesel künkal, veeretades ennast sealt teerullina alla. Vanemad uurisid kaupu ja kohalikud lõuapoolikud naerutasid juhuslikke ümbritsejaid. 

Kaubitsejad polnud samuti suu peale kukkunud. Ühele jutupaunikule tehti kõigepealt "sanitaarkontroll" ja seejärel ettepanek, et härra võiks võid väntama hakata. Ikka selleks, et rahvas saaks värske leivaga veel värskemat võid proovida. Härra loomulikult väntas, muigas ja väntas.

Seda, et selle kandi rahvale laadad meeldivad, võis näha pungil kottidest. 

Kaugemalt pärit külalised viisid vahepeal kaubad autosse, mõni kiirem kohalik käis enne salvestuse algust veel koduski ära.

Kõigi lemmik Anne Veski

Kaubavalik oli lai: moosid, juustud, jogurtid, kanepiõli, kala, kuivatatud aedviljad, värsked aedviljad ning maiasmokkadele suhkruvatt ja isetehtud marjalimonaad. 

Teistest sagedamini kohtas liha- ja meelette. Peamised märksõnad olid "mahe" ja "kodune", aga kõrvale ei jäänud ka siider-õlu-vesi ning Chupa Chupsi pulgakommid. 

Karin Mets ja Maret Sikstus tulid laadale müüma nende endi kuivatatud aed- ja juurvilju. Tegu oli tõesti tugeva ja tõhusa maitseelamusega. 

Huvitavaid tooteid oli teisigi. Tikrijogurt tekitas sellise kõmu, et maitsta soovijate järjekord ulatus ka teiste lettide ette.

Kui ansambel ennast lõpuks rahva keskele üles seadis ja teleinimesed võttevalmis said, võis laulmine alata. Solistidena astusid lisaks Gerly Padarile üles Anne Veski ja laulev kokk Angelica Udeküll. 

Kõrva teritades sai selgeks, et Veski ei ole mitte ainult vanemate inimeste lemmik - puusakõrgune poiss teatas endale head kohta otsides: "Mina tulingi siia Anne Veskit kuulama." 

Kaasa laulma tulnud rahvas oli oma ülesannete kõrgusel ja mõistis, et mikrofonid olid ka nende poole suunatud. Kuigi saate nimi ei ole enam aastaid "Laulge kaasa", siis kaasa laulma ikka peab! 

Toit ja muusika kõlasid Vanamõisas imehästi kokku. Seda, et vaikuses pole võimalik head toitu teha, ütles rahvale ka Angelica Udeküll.

LAULUGA MAALE

Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole
- Sel suvel on “Lauluga maale” telesaate salvestus seitsmes
Eestimaa paigas. Saatejuhid on Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.
- 30. juunil Vanamõisas peetud pidu saab ETVs näha 13. juulil.
- Järgmised salvestused on 13. juulil Paide vallimäel, 14. juulil
Narva-Jõesuu linnakail, 27. juulil Vormsi saarel ja 4. augustil
Võrumaal Kuperjanovi jalaväepataljonis.
- Pildivalikut ja videoid salvestustest saab vaadata veebiküljel www.maaleht.ee.
- Igal salvestusel läheb loosi palju toredaid kingitusi. 4. augustil loositakse Kuperjanovi jalaväepataljonis välja Maalehe aastatellimus ja City Motorsilt uue Dacia Dustleri kasutusõigus aasta lõpuni.