“Preemia on ka austusavaldus Colombia rahvale, kes pole jätnud lootust õiglasest rahust, ja sõja lugematutele ohvritele,” teatas Nobeli auhinna komisjon.

Rahupreemia kandidaatide hulgas olid ka Valgekiivrid ehk Süüria tsiviilkaitsjad. Kui keegi tänavu rahupreemiat tõeliselt vääriks, siis on need just Valgekiivrid. Rahupreemia oleks tõmmanud ka maailma tähelepanu sellele, milliseid sõjakuritegusid Süürias korda saadetakse.

Kes on Valgekiivrid?

Valgekiivrite organisatsioonis on ligi 3000 vabatahtlikku. Rahu ajal eri ameteid pidanud ja nüüd tsiviilkaitjatena töötavad vabatahtlikud on esimesed, kes pommirünnakute järel sündmuspaigale tormavad ning ellujäänuid ja hukkunuid otsivad.

“Oleme neutraalne ja erapooletu organisatsioon,” ütlevad nad enda kohta. “Me ei vannu truudust ühelegi politiilisele parteile või grupile. Teenime kõiki Süüria inimesi – oleme ise inimeste hulgas ja oleme inimeste jaoks.”

Valgekiivrid teatavad oma veebilehel, et nad palvetavad tsiviilelanike pommitamise lakkamise, rahu ja stabiilsuse eest. Nende palved pole siiani aidanud – Vene ja Süürias armee lennukid pommitavad endiselt valimatult tsiviilelanike alasid.

Süüria kodusõja algusest tänaseni on riigis hukkunud hinnanguliselt 450 000 inimest, neist 50 000 last.

Veebilehe “I am Syria” andmeil on ainuüksi perioodil 21.-26. september lahingutes surma saanud 377 inimest, neist 369 olid tsiviilelanikud.

Arvestust peetakse ka selle üle, kes on tapjad. 254 tsiviilelaniku surm on Venemaa armee hingel, 95 inimest on tapnud Süüria valitsusväed, 9 Daesh ja Nusra ja 3 opositsiooniarmee võitlejad.

Seega pole Süüria rahulike elanike jaoks probleemne enam mitte Daesh ja teised terroriorganisatsioonid, vaid Vene ja Süüria väed.

Valgekiivritel on aktiivne meediasuhtlus. Nad annavad oma tegudest pidevalt teada Twitteris ja veebilehel syriacivildefense.org.

Nende töö väärinuks rahupreemiat.

Videod Valgekiivritest: