Aastasadu on inimkonda vaevanud küsimus, miks ühes peres sünnib rohkem poisslapsi, teises aga näevad ilmavalgust ainult tüdrukud.

Seni on lahenduseta ka kaksikute paradoks - tihti on kaksikud kas õed või vennad, kuid on esinenud ka juhtumeid, kui üks kaksikutest on poiss ning teine vastupidiselt igasugusele normaalsele loogikale hoopis tüdruk.

Lisaks esineb arvukalt perekondi, kus on võrdsel arvul poisse ja tüdrukuid, samuti selliseid perekondi, kus on tütreid rohkem kui poegi või poegi rohkem kui tütreid.

"Rahva hulgas on käibel kümneid teooriaid selle kohta, mis inimeste arvates määrab nende laste soo," rääkis "Naerile" geneetikadoktor Valdur Rindkere.

Küll arvatakse, et tulevase maimukese sugu sõltub kromosoomidest või toidust, mida vanemad enne lapse viljastamist söövad, küll oletatakse, et lapse soo määrab Kuu faas või Päikse aktiivsus.

Ebausklikud panevad poja saamiseks abieluvoodi alla kirve, mõned arvavad, et meessoost järeltulija saab siis, kui naisel kõht korralikult täis sööta, tütre ootajad aga peaksid naise paariks nädalaks dieedile panema.

Kuulsa geneetiku sõnul näitab tema pikaajaline teadusuuring, et neil ebateaduslikel uskumustel pole mitte mingisugust alust.

Nüüdseks on teaduslikult tõestatud, et lapse sugu ei sõltu ei kromosoomidest, dieedist ega taevastest jõududest, vaid hoopis sellest, mis soost on laste vanemad.

"Uuring näitas veenvalt, et kui üks vanematest on mees ja teine naine, siis sünnib neile väga suure tõenäosusega kas tütar või poeg," selgitas geneetikadoktor Valdur Rindkere.

Kui lapsi sünnib rohkem, on juba äärmiselt tõenäoline, et need on kas ainult tütred, ainult pojad või sünnib mõlemast soost lapsi. Kaksikute puhul on asi veelgi lihtsam: sündida võib kaks poissi, kaks tüdrukut või poiss ja tüdruk.

"Muud võimalused on teadus meie viimaste uuringute andmete alusel tänapäevaks välistanud," selgitas geneetikadoktor Valdur Rindkere.

SERGEI KRAANA

sugulise võrdsuse inspektor


KOKSTI

Minu teadmised viisakusest

lahkus

lahkus

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE

salalik-valelik

Tallinnas seikles karu. Minu andmetel oli tegu kurikuulsa Ruhnu karuga, kes end seekord mandril näitamas käis.

Meil oli südamenädal. Kahju hakkas meie riigikogulastest, kes on nii väetid, et tervisekontroll veeti Toompeale saksu otse tööpostil kontrollima.

Ei jaksa nad niipaljukestki kõndida, et end arsti juurde vedada ja selle jalutuskäiguga tervislikku eeskuju näidata.

Kuulutan 1. mai üleriigiliseks "Toome ära!" kampaaniapäevaks. On teada, et 5. mail on "Teeme ära!". Mis saab siis veel parem olla, kui enne seda oma rämpsust lahti saada.

Niisiis, kõik see mees ja naine - tühjendage oma keldrid (eriti oodatud on vanad elektroonikaseadmed), panipaigad ja garaažid (eriti oodatud on vanad rehvid) rämpsust ning viige see metsa alla, teepervele või pange lihtsalt naabri ukse taha!

Saate prügist lahti ning see ei jää vedelema ega silmailu risustama. Parimatele on auhinnad, mida jätkub ainult kiirematele!

Meie külas läheb vabatahtliku päästekomando rajamine üle kivide ja kändude. Ei ole mehi võtta, isegi mitte enam kella 10 ajal poe eest ega tagant.

Saime teada, et ka iga valeväljakutse pealt maksab päästeamet meestele raha - suisa viis eurot näkku (miinus maksud!). Otsustasime oma edaspidise taktika ja tegevussuunised.

Mida rohkem valeväljakutseid, seda rohkem pappi saame! Sellest võidab ju ka riik maksude näol!

See on meile oluline lisa peale õigete väljakutsete eest tasu saamisele. Parematel päevadel loodame nõnda saada Estonian Airi ja Eesti Energia juhi päevapalgaga võrdse summa.

Et veelgi innovaatilisem olla, on meil loomisel vabatahtliku päästekomando kõrvale ka vabatahtlik süütamiskomando.

Tartu valla esindus käis kommunistlikus Hiinas kogemusi hankimas. Asjaajamine vallas olla nüüd eriti keeruline. Nagu vallarahvas räägib, on asju ajades kogu aeg tunne, justkui jookseks vastu Hiina müüri.

NB! Tänavuseks aasta kalaks ja seeläbi ka rahvuskalaks on kuulutatud palgalõhe.

PS. Kui ERR on avalik-õiguslik, mis siis ülejäänud meedia on? Salalik-valelik?




MUDA MIHKEL PAJATAB

Praegu on vanameeste kevad. Väljas on kõledad ilmad. Istud aknal ja vaatad, kuidas linnud õues süüa otsivad.

Minul söögimuret pole. Külmkapis leidub alati midagi söödavat. Aga joodavaga on teisiti.

Kui tunnen, et kuiv kurk tahab hinge matta, ajan jalad kõhu alt välja ja otsejoones Põhu Karla juurde. Karla on Luuavarre meeste elupäästja. Lisaks janukustutamisele saab Karlaga ka maailma asju arutada.

Hiljuti arutasime, miks poogitakse igasugu asjadele külge sõna "seksikas". Ostsin seksika kuvalda - kõlab hästi või? Mitte ei mõista, milline ese on seksikas ja milline mitte.

Ajakirjandus nõretab seksikatest inimestest, aga iive on ikka negatiivne. Minu arust saab seksikust määrata siis, kui oled ise mängus osalenud või vähemalt pealt näinud.

Kärbeste ja koerte kohta võin küll öelda, et väga seksikad. Inimeste puhul jään kidakeelseks.

Viimasel ajal on naised õige sõgedaks läinud. Muust ei räägi kui rahast. Nüüd kavatsevad kaks Luuavarre oma teha soovahetuse, et meestega sama palka saada. Kui enamik naisi laseb end ümber lõigata, siis surebki meie rahvas varsti välja.

Veel ühest asjast ei saa ma aru. Kui purjekatäis mehi ümbermaailmareisile läks, siis algul neist ka kirjutati, kuid nüüd mainitakse ainult kaht nime: Tätte ja Matvere. Huvitav, kuhu ülejäänud mehed on kadunud?

Ootame jaanipäeva ära, siis selgub tõde.

Muda Mihkel



  

Norskava mehe naine LANA PEPPER, kes kiidab eraldi magamistubasid: "Mu mees on ikka elus. Muidu oleks ma ta maha löönud."

New York Times, 11. märts 2007



TÕRRE PÕHJAST

Seksiharidus kooliprogrammi võtta on hea mõte, aga kodutöid ei tohiks minu arvates lastele anda.

BILL COSBY




MEELDETULETUS

"Naeri" lühinaljavõistluse "Mida lühem, seda parem" kell kukub 30. aprillil!



TÕSI TAGA

- Naised on pärit Veenuselt, mehed Marsilt. Võrdõigusvolinik on Kuu pealt kukkunud!

- Mehe sooroll on naisega soostumine.

- Mõni naine ei lähe endast välja vaid seetõttu, et pole midagi selga panna.

- Meestele meeldivad kiskumis-, naistele pisarakiskumisfilmid.

ANDRES ÜLVISTE


- Millal on mees vana?

- Kui poeb naise kõrvale voodisse ja hakkab meenutama, mida kõike siin on koos tehtud, kuni magama jääb.

- Millal on naine vana?

- Kui avastab oma mehe voodist võõra naisega ja ohkab kergendatult.

HEIKI MAIBERG


- Ehkki naine ei pruugi meest uskuda, usub ta alati tema komplimente.

- Alati räägi naisterahvale, et ta pole selline nagu teised, kui tahad temalt sedasama mida teisteltki.

- Kui mees kingib oma naisele ilma mingi põhjuseta lilli, on ta selle põhjusega äsja kokku saanud.

NETI RENT


Sooneutraalne

Veeneutraalne

Aruneutraalne

TÕNU PLOOMPUU



LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et linnud-loomad on targemad kui inimesed, nagu kinnitab mu vanameessõber?

KREETA KARBU
Kitsekülast

  

Lugupeetud Kreeta Karbu!

Vastab.

Näiteks: kui te metsa ära eksite ega tea, kuhupoole minna, siis oodake sügiseni. Linnud lendavad siis lõunasse.

VILLEM SAKSPERE
tühjatoimetaja