Otsi välja külvamiseks sobivad nõud. Soovitav on eelnevalt kasutusel olnud potid-kastid puhtaks pesta ja hetkeks kuuma vette kasta, et vähendada võimalike haigustekitajate levikut.

Kui külvamiseks sobivad nõud on ette valmistatud, täida nad mullaga ning tihenda ja tasanda vajutades mullapinda kergelt käe- või puuklotsiga. Mullapind peaks jääma servast 1-2 cm allapoole. Nii jääb ruumi ka külvi katmiseks mulla või liivaga (kui see peaks vajalik olema).

Nüüd võid külvama asuda. Seemneid ära külva liiga tihedalt. Nii on tõusmetel ruumi vähe, kasvades on nad nõrgad ja hilisem pikeerimine osutub üsna tülikaks. Seemneid võid külvata olenevalt anumast kas ritta või hajusalt üle mullapinna. Praktiline on kasutada külvamiseks ka kassette, kuhu seemned tipitakse maha ükshaaval. Sedasi pääsed hilisemast pikeerimisest. Külvatud seemned kata õhukese mullakihiga - mida väiksem seeme, seda õhem mullakiht. Liivaga külvi katmise eeliseks on see, et tõusmeil on kergem end läbi liiva suruda, ei teki koorikut ega hallitust. Mõne taime seemned jäetakse päris mullapinnale (nt petuunia, lõvilõug, lobeelia, levkoi). Jälgida tuleks ka seemnepakil olevat juhist.

Enne kui asetada värskele külvile peale läbipaistvat plastkatet (nn minikasvuhoone), klaasi või kilet, piserdada külvi pihustist. Mullapind saab kenasti kastetud ja seemned jäävad sinna, kuhu te nad panite.

Kui on plaanis külvata mitmesuguseid seemneid ja potte-kaste saab omajagu, tuleks külvid varustada siltidega. Viimastele märgi külvi kuupäev, taime ja sordi nimi. Nii võid kindel olla, et punaste astrate peenras on punased astrad ja naabrile antud kolm tomatitaime on just kollaste viljadega.

Õhustamiseks kergita pealepandud katet korra päevas. Nii väldid liigse kondensvee kogunemist ja võimalikku hallitust. Enamik seemneid (v.a valgusidanevad) ei vaja idanemiseks valgust, seega külvikastide valguse kätte panemine ei ole kohe vajalik. Küll aga tuleb teha seda kohe, kui idulehed on väljas. Ära aga pane taimi otsese päikesevalguse kätte. Kui idulehed väljas, eemalda ka kate.

Idanemise temperatuur ja aeg on kultuuriti väga erinev. Köögiviljad tärkavad kiiremini kui lilleseemned. Enamik köögiviljaseemneist idaneb 3-5 päevaga, mõnel aga kulub kuni 18 päeva (nt till, porgand, porru). Lilleseemneil kulub keskmiselt 7-14 päeva. Optimaalne idanemise temperatuur oleks 18-22ºC, mõnel kultuuril on see aga 20-25ºC (nt kurk, paprika, tomat).

Ümberistutamine

Pikeerimiseks toimi mulla- ja istutuspottidega sarnaselt kui külvamiseks ettevalmistamisel. Samal päeval, kui on plaanis taimi ümber istutada, tuleks neid hommikul kasta. Nii taluvad nad ümberistutamist paremini. Pikeerimiseks peaks taimed olema piisavalt tugevad, idulehe või esimeste pärislehtede faasis.

Pikeerimiseks vajad pikeerimispulka või muud abivahendit, millega saad taimed kätte ja istutuskohale augu teha.

Istutusauk peaks olema nii sügav, et juured mahuks kenasti sisse ega jääks keerdu. Kui istutataval taimel on juured liiga pikad, võid neid otsast veidi ära näpistada, et soodustada lisajuurte tekkimist ja lõppkokkuvõttes saad tugevamad taimed.

Lahtikergitatud taimeke aseta istutusauku idulehtedeni ja kergelt vajutades suru muld taime ümber. Taimede vahekaugus võiks olla 3-5 cm. Kastidesse pikeerimise asemel võid taimed pikeerida ka pottidesse millede läbimõõt oleks umbes 10 cm.

Pikeeritud taimed tuleks kasta pihustist vett peale pritsides (kannust suure hooga vett peale valades uhud mulla minema) ja hoida mõni päev otsese päikese eest varjatud kohas. Arvestama peaks ka sellega, et kui ühtedele taimedele (nt tomat) sobib kasvamiseks madalam, 16-20ºC temperatuur, siis teised taimed (nt kurk, paprika) tahavad pisut kõrgemat, 20-25ºC temperatuuri.