“Nägin enda poole liikumas halli seina, kogu põllul leiduv põhupuru ja muu lahtine kraam lendas mulle vastu,” meenutab ta elamust, mis näis pigem Ameerika filmi kui tegelikkusena.

Autokastis asjatanud Puusepp ei jõudnud enam muud ette võtta, kui asis kastiäärest kõvasti kinni.

Ometi tõstis tuul mehe koos koormakattega kastist umbes 30 sentimeetri kõrgusele õhku ning oleks kahtlemata nagu lendaval vaibal minema kandnud, kui koormakate ei oleks juba kinnitatud olnud.

Kindlustuse asemel võiks hüvitada valitsus

Kogu mürgel vaibus kümne minutiga. Talunik lõpetas koorma korrastamise ning sõitis autoga viljakuivati juurde. Seal ootas teda uus üllatus. Pooleliolevast viljahoiupunkrist – hiigelsuurest alumiiniumtünnist – ei olnud enam jälgegi.

“Torm oli selle lihtsalt maast üles tõstnud ning minema viinud! Hoolimata sellest, et teised valmis ehitatud viljapunkrid pakkusid talle tuulevarju, hoolimata pooliku punkri vähemalt pooletonnisest kaalust!” vangutab Puusepp pead.

Poolikust hoidlast, mille läbimõõt oli 5,5 meetrit ja kõrgus vähemalt 4 meetrit, polnud enam tõepoolest jälgegi.

Alles kuivati katusele ronides nägi talunik, et üle rapsipõllu linnulennult kilomeetri kaugusele metsa veerde on siginenud tundmatu metalne objekt.

Põllu peal oli selgesti näha seegi, kuidas viljapunker oli varvast lasknud – veerev punker tallas rapsi sisse laia raja, mis katkes vaid neis kohtades, kus punker otsustas sooritada kümnemeetriseid hüppeid.

“Ma vaatasin, et UFO on maandunud!” iseloomustab taluniku naabrinaine oma maja lähedale saabunud viljapunkrit. Õigupoolest oligi tegu õnneliku õnnetusega. Lendu tõusnud punker võttis algul suuna naabritalu poole, kuid otsustas õnneks poolel teel marsruuti muuta.

Pooletonnise metallitüki tabamus võinuks väikesele maamajale halvasti lõppeda. Sama õnnelikult laveeris punker mööda põllu peal asuvast mobiilimastist ja elektri õhuliinist.

Ehkki Mehis Puusepp suhtub juhtunusse humoorikalt ning on rõõmus, et keegi õnnetuses viga ei saanud, möönab ta, et tegu on päris suure rahalise kahjuga.

Torm jõudis vahtra raieloast ette

Punkri maksumus on umbes 150 000 krooni, õhulennu järel kõlbab see aga ainult metalli kokkuostu viimiseks.

Punkri hinnale lisandub veel maha tallatud rapsi maksumus.

“Kindlustatud punker ei olnud, jään lootma, et ehk aitab valitsus seda vääramatust jõust tekitatud kahju hüvitada,” mainib talumees.

Nõo kant sai pühapäevases tormis üsna raskesti pihta, kogu asula oli tulvil murdunud puid ning minema lendas ka kaupluse katus. Hommikune reisirong pidi Nõo jaamas sõna otseses mõttes pressima end läbi raudtee kõrvale langenud puu võraokste.

Nõolanna Milvi Suits vestles esmaspäeva lõuna paiku oma purustatud koduaia väraval naabrinaise Liidia Šteiniga. Aiaservas kasvanud suur vahtrapuu kujutas endast juba ammu ohtu nii majale kui ka elektriliinile ja elanikud plaanisid puu maha võtta.

“Kuid selgus, et ilma raieloata ei tohi oma aiast suuri puid maha võtta!” imestab Suits.

Nii algaski raieloa taotlemine ja eri ametkondadega kooskõlastamine, esmaspäeval oleks pidanud sellele kirjutatama viimane otsustav allkiri.

Kuid loodus jõudis bürokraatiast ette.

Pühapäevane torm murdis vahtrapuu, mis langedes paiskas põhjalikult segi nii elektriliini kui ka aia.


Derecho* teod Eestimaal

- Väike-Maarjas paiskas torm alla kiriku torni, mis omakorda purustas kabelihoone. Paljude majade katused said tormis kahjustada.

- Tuhanded majapidamised jäid pikkadeks päevadeks elektrita. Elektrigeneraatorite abil tuli hakata vooluga varustama hooldekodusid, pumbajaamu, mobiilimaste ning loomafarme.

- Tartumaal Äksi külas seiskus voolukatkestuse tõttu sigala ventilatsioon ning ligikaudu 400 siga lämbusid.

- Elektri puudumine takistas mitmes farmis ka lehmade lüpsmist.

- Tormi-iilides murdunud puude ja tervete metsatukkade kõrvaldamine annab tööd veel kauaks ajaks.

- Tormikahjude hüvitamise mahu ja tingimused otsustab valitsus järgmisel nädalal.

Allikas: Maaleht

*derecho – USAs kasutatav väljend äikesetormi kohta, mis liigub kiiresti ja sirgjooneliselt