Saaremaalt kohale tulnud taimekasvatuse nõustaja Veeve Kaasiku sõnul on Viljeluspäevade üks plusse võimalus kohapeal kuulata erinevate firmade esindajate juttu ja seda omavahel võrrelda.

"See annab ka parema üldpildi, mis jääb saamata, kui ainult ühe firma esindaja oma tooteid kõige paremana reklaamib," märkis ta.

Viljandimaal põllumehi nõustav Karin Hüva lisas, et ülevaade erinevatest probleemidest aitab teraviljakasvatajal pöörata tähelepanu oma põllul toimuvale. "Paljud põllumehed ei tee seiret ega teagi, millised umbrohud neil põllul võrsuvad," selgitas ta. "Teadmatusest kasutatakse põldudel vahendeid, mis pole tõhusad, aga talumehed peaks olema sirge seljaga ja oskama nõuda just oma probleemidele lahendust. Kahjuks on oma kaupa pakkuvate firmade esindajate jutt oma mõjult nagu mustlase sugestioon - minnakse õnge ja pärast ei pruugi enam olla võimalik saaki päästa."

Hüva avaldas lootust, et Viljeluspäevad jätkuvad ka edaspidi, kuna oma sisukuselt ja mõjult on kokku tegemist põhjaliku õppepäevaga, mille mõju ei saa alahinnata.

Kemira GrowHow arendusdirektor Margus Ameerikase sõnul võiks põllul kasutatavatest vahenditest rääkida aga ka laiemalt - mitte ainult põllumeestele.

"Väetistehinnad on näiteks teema, mis puudutab otseselt tarbijaid, kes lähevad poodi leiba-saia ostma, inimene peaks tegelikult teadma, kuidas kujuneb leivahind."

Fungitsiidide katselapi juures teavet jaganud Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Heino Lõiveke aga soovitas põllumeestel eeskätt usaldada oma teadmisi ja kogemusi oma tuttava põlluga.

"Katselappide põhjal ainuüksi otsustada ja parimat välja valida ei saa," arvas ta.

Neljandat korda viljeluspäevadel osalenud osaühingu Oilseed Trade peaagronoom Argo Lääts ütles, et tema tuleb eeskätt uute sortidega tutvuma.

"Siinsete katselappide saagid on utoopiliselt suured, suurel põllul tulevad teised tulemused, aga mingi pildi siit ikka saab," leidis ta.

Tema sõnul ei saa kaasaegne põllupidaja enam olla omapäi kodus toimeja, selleks, et saada häid tulemusi, tuleb liikuda ringi, koguda uut teavet ja olla kursis uuendustega.

"Ja kui tead oma põllu probleeme ning näed, kuidas siin on neid lahendatud, siis saab päris häid ideid," lisas ta.

Peale katselappidega tutvumise oli päevakavas söötis maa harimiseks mõeldud masinate demo.

Ürituse projektijuht Sille Raidvere sõnul oli masinate näidisesinemine üheks päeva rosinaks.

"Teema on oluline ja huvi selle vastu üsna suur," lausus ta.

Neljapäeval kogunevad lisaks kutsetega tulnud talunikele viljeluspäevadele ka kohalikud põllumehed.

Viljeluspäevad toimuvad tänavu neljandat korda, teist korda ollakse üritusega põllumajandusuuringute keskuse Viljandi katsekeskuses Pärsti vallas.