Viss 2008 hooldajal Tiivi Kadajal olid suurest õnnetundest pisarad silmis: "Me ootasime seda võitu väga. See oli südamest tulnud." Selle kinnituseks teeb ka Riia ühe korraliku "Muuu".

Kadaja iseloomustab võitjat kui rahulikku ja teistest paremat lehma. "Täna on natuke närvilisem, sest pikk maa on tuldud ning siin oldud. Aga ta on hea loomake."

Kohtunik Manfred Uhrig Saksamaalt hindas kõrgelt võitja kaasaegset tõutüüpi, liikumist ja udarat. Kohtuniku sõnul oli valiku tegemine lihtne. "Kohe kui ta ringi astus, teadsin, et ta on eriline," lausus ta. "Võitjas on väga suurt potentsiaali ning oleksin ka ise uhke, kui sellist looma omaks."

Millised omadused teevad lehma ilusaks? Uhrig ütles, et ilus lehm peab olema suurt kasvu, korralik ehitus, suur kere, et saaks süüa rohkem silo ja heina, head jalad ning hea udar kergeks lüpsmiseks.

Uhrig on olnud kohtunikuks sarnastel võistlustel nii Saksamaal kui Luksemburgis. Võrreldes Eesti lehmi sealsetega, märkis ta, et siinsed on head ning võiksid probleemideta osaleda ka sealsetel võistlustel. Lisades, et siinsed noored lehmad on väga kvaliteetsed.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel Bulitko sõnul pole just sagedane, et esimese laktatsiooni lehm võidaks. Kas ise oleksite sama valiku teinud? Bulitko märkis, et selleks pidanuks ringe veidi tõsisemalt vaatama. Tema hinnangul on hea, et võitjat valib väliskohtunik, mis tagab objektiivsuse.

Osalejate arv on suurenenud - tänavu 21 osalejat. Bulitko nentis, et loomapidajad tahavad juba ise osaleda ning suurt veenmistööd pole vaja teha.

Ainsa talupidajana osales võistlustules Õunapuu talu omanik Lea Puur.

Emeriitprofessor Olev Saveli on samuti kohtuniku valikuga rahul. "Lehm on väga ilus. Ta on veel noor, kuid noorus on tulevik," lisas ta.

Saveli on osalenud võistlustel alates 90. aastast ning tema sõnul on edasiminek suur. Samas oli ta õnnetu vaatajate vähesuse üle. "Kahju, et farmerid ning loomakasvatajad ei tunne nende ürituste vastu huvi," märkis ta.

Üks põhjus võib olla vähese müügi võimalus - lehmikuid ei jätku. "Kui müük läheks suuremaks, siis hakataks ka huvi tundma - vaja ju teada kauba turuväärtust," lisas ta.

Võistlusi pidas Saveli vajalikuks, sest need näitavad, kuhu poole minna.

Võistlusel osales üle 70 looma. Lehmad võistlesid 3 kategoorias. Finaalis osales kokku 9 lehma. Kokku esitles oma piimaandjaid 17 loomakasvatajat. Holsteini tõug moodustab 75% kogu piimalehmade populatsioonist Eestis.

3 kategooria võitjad:

1 klass - esmapoeginud lehmad



I koht Riia, omanik Tartu Agro AS

II koht OÜ Vändra lehm

III koht Nigula Piim OÜ lehm


2 klass - noored lehmad


I koht Iiris, Tartu Agro AS

II koht Iti, Tartu Agro AS

III koht Muna, Aravete Agro OÜ


3 klass - täiskasvanud lehmad


I koht Ämi, Tartu Agro AS

II koht Hiire, Õunapuu talu, Lea Puura

III koht Elida, AS Aatmaa