"Vormsi on turismi mõttes praegu kõrvaltänav. Me tahame turisti, kes tuleks jahiga, oleks keskkonnasäästlik ja rahaga," selgitas vallavanem Tanel Viks, miks Saxbysse külalissadamat vaja on. "Sviby sadam ei ole selliseid turiste vastu võtma sobiv."

"Uuring näitab, et sadama rajamiseks on vajalikud suured investeeringud ja tööle hakkab see kahjumiga. Samas, külasadamatega, mis on vajalikud igapäevaseks merelkäimiseks saare kalameestele, jõuti nelja aasta jooksul edasi vaid maa munitsipaliseerimiseni ja Rumpo ranna detailplaneeringu eskiislahenduseni," ütles rahvakoosoleku kokkukutsuja, volikogu opositsionäär Henry Timusk. "Vormsi on meil vist ainuke mereäärne vald, kus kalanduse Leaderi eelmise perioodi jooksul ei korrastatud ühtki sadamat."

Vormsilased leiavad, et eelkõige turistidele mõeldud jahisadamaga ei peaks praegu nii palju tegelema, sest välja on arendamata külasadamad. "Vormsi inimesed, kes on elu aeg merel käinud, ütlevad, et Saxby sadama asukoht on absurdne, kõige ebasobilikum mõeldav koht üldse," sõnas Timusk. "Vallal on uuringu tulemus, mis näitab, et koht sobib ja kui ongi midagi halvasti, tuleb avamerelt tuleva tormituule ja jääliikumise kaitseks rohkem betooni merre valada."

"Saxby külalissadama esimesena arendamine tundub nagu majale esimese asjana katuse ehitamine. Nagu tagurpidi, esmalt tundmatu arendaja huvi, seejärel kogukonna tegelikud vajadused," lisas ta.