Viimane edela- ja läänekaarte torm tõi esile ootamatu probleemi — laev sai küll sõita, kuid sildumine Rohuküla sadamas osutus tugeva lainetuse tõttu võimatuks.

Vormsi vallavanema Daina Jüristo selgitusel pidid reisijad lihtsalt üle reelingu turnima ning autosid peale ei võetud.

“Probleem tekkis uue lainemurdja ehitusega, mille tagajärjel on sadama akvatooriumis tormi ajal kõvem laine, kui lainemurdja enda taga merel,” sõnas ta.

AS Kihnu Veeteed juhatuse esimees Toivo Kuldmäe ütles, et olukorda saaks lahendada, kui Reedale luua lisaks praegusele sildumiskohale ka teine, mida vajadusel kasutada saaks.

“Laeva aparell ja sadama aparell peavad täpselt hammas-hambasse klappima ja viimase tugeva tormi ajal oli lainetus ohutuks sildumiseks liiga tugev,” selgitas Kuldmäe.

AS Saarte Liinide Rohuküla sadama direktor Riho Sõrmus ütles, et probleem tuleb tõesti uuest lainemurdjast, mis on rajatud varasema kivist muuli asemele.

“Ehituse käigus ehitati lõuna- ja põhjabasseini lahutava vana muuli asemele korralik lainemurdja,” selgitas ta. “Enne käisid tugevamad lained sealt lihtsalt kohinal üle, nüüd kaitseb lainemurdja põhjabasseini ära, aga lõunabasseinis tekib sadamasisene lainete peegeldus.”

Edela- ja läänekaarte tuultega on lõunabassein olnud alati tuultele avatud. Lahendust on oodata järgmisel aastal, mil sadam plaanib üles ehitada lõunabasseini lainemurdja, mis olukorda tunduvalt parandaks.

“Reet on oma aparelli poolest teistest praegu sõitvatest laevadest erinev ning siia liinile laeva tuues oleks olnud hea arvestada sellega, et laev võimalikult lihtsalt praeguse sadamaga sobiks,” sõnas Sõrmus. “Kui vormsilased soovivad uue laeva ehitust, siis oleks tark ka sel puhul meie võimalusi juba nüüd arvesse võtta, et uue laeva liinile tulekul ei peaks kohe hakkama sadamarampe ümber ehitama.”

Vormsi vallavanem Daina Jüristo sõnul on vallavalitsus omalt poolt teinud ettepaneku teise sildumiskoha rajamiseks, et olukord võimalikult kiiresti leevendust saaks.

“Meie sõnum on see, et hakaku parem kohe keevitama, sest oodata pole tegelikult midagi,” sõnas Jüristo.

Praeguse info kohaselt saab Reet uue ja sobiva kai kahe kuu jooksul.

Kolmapäeval pöördus tuul lõunasse ning kogu päeva tormi tõttu Vormsil seisnud Reedalt ei osatud öelda, millal üldse väljuda saab ning kas siis ka autosid peale võetakse.
Ehitustööd Rohuküla sadamas.

Suvised ehitustööd Rohuküla sadamas.