Sobilikku lahendust aga ei paistnud.

“Võrus on tööd küll, aga mitte sellist, mis sobiks haritumale inimesele,” kurtis Kroon. “Ma olen nii palju panustanud oma haridusse, et tahaksin selle eest ka väärilist tasu saada.”

Suur oli aga üllatus, kui talle kevadel helistati ja räägiti kõnekeskusest, mis tuleb Võrru. “Kui kuulsin, et selline võimalus tekib, ei uskunud ma seda,” meenutab Kroon.

Ent asi sai tõeks ja alates 2. septembrist töötab Ingrid Kroon Võru linnas asuvas Saksa energiafirmale Danpower GmbH kuuluvas kõnekeskuses.

Tema uus elukoht asub töökohale lähedal ning naine on “indu täis ja väga motivee­ritud”.

Kümne aasta keel

Sama võib öelda ka Haanjas elava Anu Jõgi kohta, kes noorpõlves kümme aastat Saksamaal elas, ent siis armastuse pärast Eestisse tagasi pöördus ja viis last sünnitas.

Et suure pere kõrvalt tööle naasmine pole niisama otsus, kaalus naine väljavaateid hoolega.

Ühelt poolt oli talle oluline sihipäraselt rakendada suurepärast saksa keele oskust, teisalt saada teadmiste ja hariduse eest väärilist tasu.

“Kui ma jätan oma viis last töö pärast iseseisvaks, siis on oluline, et ma selle eest ka mingil tasemel palka saan,” arutles Jõgi. Tema pere noorim laps on viiene ning vanimgi alles kolmeteistkümnene.

Rahulolu näitab ka Põlvas elav nooruke Helen Puistaja – ehtekunstnik ning kuraator.

Põhjus kannapöördeks – hakata kuraatorist hoopis kõnekeskuse töötajaks – on Puistaja sõnul lihtne: “Kui kolm aastat kunstnikega tegelda, siis see viskab lõpuks üle – mulle on elus vaja reaalseid asju.”

Varem käis neiu Põlvast Tartusse tööle, nüüd Võrru, ainult et vahemaa on enam kui poole lühem ning praegu võivad kunst ja kuraatorlus pelgalt hobiks jääda.

Tänu uuele töövõimalusele on Tallinnast Võrumaale kolinud viis perekonda, kes ammu unistanud maal elamisest või kodukanti tagasi pöördumisest. Kohalikud kõrgharitud keeleoskajad on saanud aga väärilise töö kodu lähedal.

Läbi karmi sõela

Kokku palkas Danpower kõnekeskusesse 18 inimest. Nad pidid läbima karmi sõela – kolm intervjuud ja saksa keele test –, sest kogu teenindus käib saksa keeles.

“Meil oli 70 kandidaati, kelle vahel me hoolikalt valisime, sest tahtsime tööle parimaid, kes jääks siia pikaks ajaks,” ütleb Danpoweri Baltimaade juht Kairi von Wolff.

Tema sõnul on ka palk parimate vääriline, see suutvat lausa pealinna omadega konkureerida, ent täpsetest arvudest naine rääkida ei soovi.

Küll aga kõneleb ta lähemalt hullumeelsena tundunud ideest teha Võrumaale kõnekeskus, kust hakatakse nõustama Saksamaal elavaid kliente.

Von Wolff ei varja, et algul tundus idee talle endalegi utoopiline, kuid soov minna vastuvoolu ja teha ettevõte Tallinna asemel Võrru sai temast võitu. Võru Soojusega, mille sama ettevõte aasta algul ära ostis, olid tal tööjõu osas juba head kogemused.

“Eesti mure on see, et siin on suur linnastumine ning maa jääb tühjaks, samas on aga maal palju häid ja haritud inimesi,” selgitab von Wolff. “Samuti on siin väga hea elukeskkond, kus on terve mõtlemine. Isegi arstiabi ja lasteaiateenus on siin parema tasemega kui suures linnas, samas on lähedal nii Riia lennujaam kui ta Tartu ülikool.”

Ta hindab, et Tallinnas kaoks nende ettevõte lihtsalt massi ära. Pealinnas on ka suurem kaadrivoolavus, häid inimesi keerulisem leida ning inimeste lojaalsus väiksem.

Töötus üks väiksemaid

Võru maakonnas, kus elab 32 806 inimest, on tööealisi 22 900. Neist töötuid on 5. septembri seisuga 1080, mis teeb protsendiks 7,1 – ühe väiksematest Eestis.

Tööga on aga nii, nagu on – peamiselt otsitakse teenindajaid, puidupingi töötajaid ja autojuhte. “Meil on iga päev pakkuda 100 töökohta,” tõdeb Eesti Töötukassa Võrumaa osakonna juhataja Jaan Veeroos.

Nagu kõikjal, on siingi käärid: kuigi tööd justkui oleks, ei pruugi see oma iseloomu, tööaja, koha või palga tõttu sobida.

Peamiseks määrajaks ongi palk. Võrumaa keskmine brutopalk oli 2012. aastal statistikaameti andmeil 654 eurot, olles seega Eesti madalaim. Harjumaal oli sama näitaja 1001 eurot, naabermaakonnas Põlvas aga 721.

Kõik see tingibki olukorra, kus paljud teevad oma ettevõtte või rakendavad võimeid Tartus. Viimane eeldab iga päev pea 140 kilomeetri läbimist või hoopis Tartus elamist. Muidugi minnakse ka välismaale või jäädakse üldse töölt ära.

Keeruline olukord – ühelt poolt on Võrumaal ühed kõige kütkestavamad elupaigad, kuhu kolimisest unistatakse, teisalt ähvardab maapealsesse paradiisi tulek tegevusetuks jäämisega.



OOTAMATU TÖÖPAKKUJA

Mis on Danpower GmbH?

- Saksamaal Potsdamis asuv energiaettevõte.

- Kuulub 84,9% ulatuses firmale enercity – Hannoveri kommunaalteenuseid pakkuvale ettevõttele, millel 2,7 miljardi euro suurune käive ja 2700 töötajat. enercity on ka kõnekeskuse esimene klient.

- 2012. aasta augustis avas Tallinnas oma esimese harukontori välismaal.

-n 2012. aastal omandas 100% Võru Soojuse aktsiad.

- 2. septembril avas Võrus kõnekeskuse, mis hakkab pakkuma Saksamaa kommunaalettevõtetele kõrgetasemelise IT-lahenduse abil klienditeenindust otseühendusega Saksamaale nii telefoni kui ka e-posti teel.

Allikas: Danpower Eesti