Põhjusi, miks teema tõstatus, on rohkem kui üks. Võro Seltsi juhatuse liige Kaido Kama toob näite Põlvamaa servalt Orava vallast Piusa koobaste külastuskeskusest. Seal on üleval püsinäitus, kus võib vajutada nuppu, et kuulata juttu kas eesti, inglise või võru keeles.

“Häda on selles, et võrokeste jutu juurde ei ole lippu panna, samas on aga see üldlevinud komme, et keele juurde pannakse lipp,” selgitab Kama. Praegu on sinna pandud Orava valla lipp, aga see pole see. Sama häda on internetis olevate võrukeelsete tekstidega.

Teine asi on võrulaste ühised suurpäevad, näiteks Uma Pido või Kaika suveülikool – ka siis oleks hea oma lipu all laulda või hoopis teadust teha.

2005. aasta Kaika suveülikoolis valiti küll välja üks lipu variant, mis internetis isegi kasutamist leidnud. “Sellel lipul pole rahva heakskiitu, sest see on valitud väikese seltskonna poolt,” tunnistab Ojar.

Uus ja oma lipp soovitakse esimest korda heisata võrulaste kolmandal Uma Pidol. Võro Selts ootab kavandeid hiljemalt 22. septembriks. Kavandite hulgast valitakse välja kaks kuni neli paremat tööd.

Välja valitud tööd pannakse rahvahääletusele. Enim hääli kogunud lipust saabki võrulaste oma lipp.