„Sitke loomuga ja visa hingega Eesti põllumees on aastasadade vältel oma rahvast toitnud ‒ kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Seetõttu on eriti hea meel, et aasta põllumehe tunnustus läheb inimesele, kes seda rikkust meie lauale toob.“

Jaan Metsamaa on paarikümne aastaga rajanud Harku valda kaasaegse piimakarjakasvatuse. Metsaküla Piima kaheksa lüpsirobotiga laudas lüpstakse ligi 600 lehma ja nende aastane piimatoodang on 11,4 tonni lehma kohta. Laudakompleks on renoveeritud, vabapidamisega laut ehitati 2010. aastal, tänavu kerkis uus söödahoidla. Loomi on Metsaküla Piimas kokku 1200, maad haritakse 1730 ha.

Eeskujuliku laudamajanduse tõttu kipuvad noored tema juurde nii praktikale kui ka tööle.

Oma igapäevatöös panustabki aasta põllumees 2018 eelkõige noortele haritud põllumajandusspetsialistidele, kes on toonud Metsamaa sõnul tema firmasse uut elu ja hingamist. Nii juhivad AS-is Metsaküla Piim loomakasvatust ja teraviljakasvatust noored spetsialistid.

Aasta põllumees 2018 Jaan Metsamaa on ka ühiskondlikult väga aktiivne, panustades ühistegevusse. Viimasel ajal on ta aktiivselt tegev piimatootjate ühisprojektis, kus läbi OÜ Farm In Productions on kerkinud Imavere teeristi uus rapsiõlitehas. Jaan Metsamaa on üks rapsitehase osanikke, OÜ Farm In Productions asutajaliige ning nõukogu liige.

Konkursile kandideerima esitas Jaan Metsamaa Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

„Jaan Metsamaa ettevõte paistab silma eeskujuliku majandamise, kõrge tootlikkuse ja uuendusliku tehnoloogia poolest. Tunnustust väärib ka Metsamaa aktiivne osalemine ühistegevuses. Samuti panustab tänavune aasta põllumees noorte spetsialistide ja järelkasvu koolitamisse. Meil on siiras rõõm, et põllumajanduskoja poolt esitatud kandidaat pälvis ka žürii tunnustuse,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Loe tema talumajapidamisest pikemalt SIIT ning tutvu teistegi heade kandidaatidega SIIN.

Pildid konverentsilt "Aasta põllumees 2018".
AASTA PÕLLUMEES 2018


Traditsiooniliselt antakse konkursi võitjale üle ajaloolise "Külvaja" kuju vähendatud koopia. Skulptor Ferdi Sannamehe 1927. aastal valminud pronksist skulptuuri "Külvaja" võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik. Skulptuuri vähendatud koopia on modelleerinud skulptor Tiiu Kirsipuu.


Kuju üleandmisega soovivad Maaleht ja Põllumajandus-Kaubanduskoda rõhutada ajaloolist järjepidevust maaharimise ja põllumajanduse edendamisel Eestimaal läbi sajandite.


"Aasta põllumehe 2018" valis konkursi žürii: Raul Rosenberg – žürii esimees (Maaelu Edendamise Sihtasutus), Illar Lemetti (Maaeluministeerium), Aivar Kokk (Riigikogu maaelukomisjon), Jaan Sõrra (Tartumaa põllumeeste liit), Kaja Piirfeldt (MTÜ Eesti Noortalunikud), Margus Muld (aasta põllumees 2018), Kalle Reiter (Eesti Aiandusliit), Roomet Sõrmus (Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda), Andres Eilart (Maaleht), Silja Lättemäe (Maaleht) ja Milvi Aun (Keskkonnaamet).