KONKURSS AASTA PÕLLUMEES | Uulu mesinikud võitlevad võltsmee vastu
“Meil on praegu 160 taru, rohkem ei saagi võtta, sest meil pole palgatöölisi,” teatab perenaine Maarika Puusepp, kes on koos abikaasa Suleviga pidanud mesilasi juba 25 aastat. Eelmisel aastal tunnustas Eestimaa Talupidajate Keskliit Puuseppade peret parima alternatiivtalu tiitliga.
“Aastate jooksul on karud meie mesitarusid rünnanud mitu korda, nüüd on tarude ümber elektrikarjused ja see on aidanud,” räägib peremees. Suviti on mesinikel tööd varahommikust hilisõhtuni. Peremees sõidab läbi pea 100 kilomeetrit päevas, sest korjeajal tuleb tarudel pidevalt silm peal hoida, raame lisada ja vahetada. Kodutööstuses aga käib kibekiire mee vurritamine, pakendamine, sest rahvas nõuab värsket mett. Abiks on ka peres kasvavad kolm tütart.
Veerandsada aastat mesindust
Maarika ja Sulev Puusepp on kogenud mesinikud, kes on sel alal tegutsenud juba 25 aastat. Sulev alustas mesindusega oma vanemate kõrval. 1993. aastal ostsid Puusepad endise kolhoosi laguneva mesindusehoone Uulus, asudes omaette toimetama. Aastatega on mesila renoveeritud tänapäevaseks tootmiskeskuseks, hoone teisel korrusel elab talupere. Senine elumaja on renoveeritud külalistemajaks, sest pere hakkab pakkuma kodumajutust ja tegelema ka taluturismiga.
Kaanetusliinil lõigatakse kärjed lahti, need liiguvad tigupressi alla, kus mesi pressitakse välja, vaha liigub eraldi liinile. Raamid pannakse vurri, kus mesi vurritatakse selitusvanni, läbi mitme vanni selitatakse lõpuks puhas mesi välja.
Graafika: Heleri Kuris
Soovivad ausat konkurentsi
Puusepa mesindustalu on registreeritud FIEna Maarika Puusepa nimele ja kuulub Eesti Meetootjate Ühendusse. Ühenduse eesmärk on hoida ja propageerida hea Eesti mee maitset ja selle missiooni on võtnud südameasjaks ka Puuseppade pere. Nende tarud on PRIAs kirjas ja nad tegutsevad veterinaarametnike kontrolli all.
Järgmisel aastal peaksid mesinikud saama esimest korda mesitarude toetust. Puusepa pere hinnangul võiks aga toetust maksta eelkõige nendele mesinikele, kes on oma tegevuse ametlikult registreerinud ehk on tunnustatud mesinikud, kelle üle peab järelevalvet veterinaar- ja toiduamet.
Perenaine kinnitab, et pettusega ehk mee võltsimisega kaua vastu ei pea. Mesindusele pühendunud pererahvas teeb igal aastal oma mesilas profülaktilist ravi varroalesta jt haiguste vastu, et mesilased püsiksid terved. Siis saab ka tarudest värsket puhast Eesti mett.
“Rahvas on hakanud meie Eesti meest lugu pidama, inimesed on aru saanud, kui kasulik see on,” ütleb Maarika Puusepp.
Muret teeb pererahvale aga see, et mee müük muutub üha keerulisemaks, kuna turul liigub väga palju importmett, samuti segatakse mett, mis viib hea Eesti mee maine alla.