Just siia ehitati Jaagumäe talu peremehe Mart Timmi ja tema poja Tarmo eestvedamisel Võrumaa esimene seltsimaja ning asutati külaselts.

“Külakeskus on projekti sünnist viimase detailini minu kaasamõtlemisel tehtud,” räägib Mart Timmi, kes on laiahaardeline ettevõtja. Ta ei tegutse, silmaklapid peas, ainult oma äri huvides, vaid huvitub ka kogukonna heaolust.

Aastakümneid tagasi ehitas Mart Timmi Navi külla 0,15ha ehituskrundile maja ja eluhooned. Toona oli ta Väimela näidissovhoostehnikumi peaagronoom, hiljem Võru ATK peaagronoom.

Laia haardega ettevõtja

1990. aastail sai Timmi osta vabaks jäänud tootmishooned, tänu millele köögivilja- ja seakasvatus alguse saigi. “Keegi ei näinud ette, et see majandamine nõnda suureks läheb, praegu harin maid juba neljas vallas,” ütleb Jaagumäe talu peremees.

Lisaks teraviljakasvatusele on tal kartul ja köögivili 150 ha-l, ehitatud on moodne nelja hoonega sigala, tänavu investeeriti viimase sigalahoone väljaehitamisse.

Põldudel on Timmil kaasaegne tehnika, sigalas kõige uuem lägasüsteem – ainuke Eestis, kus sigadel on restide all plastvannid, mis ühendatud lägahoidla torustikega. Peale selle tellis Timmi Saksamaalt kärbsevastsed, kes koorudes teevad sigalas puhta töö, hakates sööma kohalikke kärbseid.

Võrru on Timmi rajanud Jaagumäe kaubanduskeskuse. Sealiha jõuab talu tapamajast kaubanduskeskusse müüki, nagu ka osa köögiviljast, kooritud ja pakendatud kartul, talus hapendatud kapsas ning keedupeet.

Jaagumäe talu tugevuseks on kogu pere koostöö. “Vanem poeg Tarmo on köögiviljakasvatuse juht, teine poeg Taimar tegeleb kaubanduse ja müügiga, tütar Maive on arvepidaja ja abikaasa Urve võttis enda kanda seakasvatuse,” selgitab pereisa Mart rahulolevalt.

Mart Timmi on hea analüüsivõime ja suurepäraste juhiomadustega ettevõtja. Suurmajandi juhtimise kogemus, kus tööle tuli innustada suurt kollektiivi, on talle siiani külge jäänud.

Inimesed eelkõige

Kui küsida Timmilt, kui palju on tal üks või teine tootmisharu mehhaniseeritud,vastab mees: “Tipptehnoloogiat ma pole taga ajanud, sest midagi peab ka inimestele teha jääma. Ega moodsad süsteemid sigalas talitaja palgast odavamad tule.” Timmi rõhutab, et kui töökäsi on, siis põllumehe kohus on anda inimestele tööd.

“Ei ole õnnetumaid inimesi kui need, kes on tööta jäänud,” arutleb Jaagumäe talu peremees. Tal on veel hästi meeles, kuidas kolhooside likvideerimisega said paljudest tublidest maainimestest kutselised joodikud.

“Aga inimene tunneb ennast ühiskonna heidikuna, kui tal mitte mingit tööd ei ole.”

Timmi lisab, et see, kuidas pealinnas on töötud pandud ühistransporti tööle, on ka tema mõttelaadile lähedane. “Inimhinge päästmiseks on see ainuõige, on vajalik, et tal oleks mingi töö. Et tal oleks hommikul eesmärk, mida teha ja kuhu minna.”

Sedasama mõtteviisi rakendab Mart Timmi ka oma Jaagumäe talus – see mees on küllap talupidajatest suurim tööandja Eestis.

Ühtegi vähegi hakkajat tööinimest ei põlata Jaagumäe talus ära.

Kodumaine köögiviljakasvatus toob Euroopa odavama kauba surve tõttu vaid kahjumit. Kapsa võiks Timmi tänavu põllult rahumeeli võtmata jätta, sest 80 senti kapsakilost ei tasu vaeva. Ometi ei jää Jaagumäe talu kapsas põllule.

“Põllukultuur on osa rahvuskultuurist, seda solkida ei või,” rõhutab peremees. See mees rügab ikka edasi ega viska püssi põõsasse.

“Vahepeal oli mul tõesti mõte, et koondaks kedagi ära. Aga vaatad ühele otsa, vaatad teisele ja siis mõtled, kuidas ise pingutada, et inimestel, kellega oled justkui kokku kasvanud, ikka tööd oleks. Ma ei saa neid inimesi nii raskel ajal tööta jätta, sest nad on väga palju talu arengusse andnud,” ütleb Mart Timmi.


Ülo Tulik, Võru maavanem

Mart Timmi on haruldane põllumees, väga analüüsivõimeline, oskab protsesse ette näha ja riske maandada. Oma talu on ta üles ehitanud terviklikuks tootmiseks, näiteks sealihagi jõuab lõpptarbijani läbi oma poe ja söökla.

Nimetaksin teda aga eelkõige kogukonna sädeinimeseks, sest ta tõmbab ka kogukonna käima. Navi küla elu on üks paremaid näiteid Võrumaal, kuidas kogukond kohalikku asja ajab. Esimene seltsimaja ehitati Eesti Vabariigis ikkagi Navi külla ja seal on Timmi ning tema talu teened väga suured. Lisaks oskab Mart Timmi inimestega hästi suhelda. Juba Vene ajal motiveeris ta inimesi tööle, isegi turuvarblasi.

Ka Jaagumäe talu heakord avaldab muljet tervele külale.


Jaagumäe talu

- Võrumaa, Võru vald
- Teravilja- ja rapsikasvatus 590 ha-l, keskmine saagikus 4,5 t/h. Kartulikasvatus 99 ha-l, saagikus 45 t/ha.
- Köögiviljakasvatus 65 ha-l.
- Hapukapsas 410 t aastas.
- Kooritud kartul ja köögivili 2000 t aastas.
- Seakasvatus, 3000 nuumikut aastas.
- Sigade tapamaja, 210 t liha aastas.