Teisel pool maanteed mandri poole on avarad viljapõllud ja rohumaad. Neid harib 38aastane Priit Eskor, kes on Kõrkkülas ainus talupidaja ja kogu Aseri vallas ainuke suurem piimakarjakasvataja.

“Suurem” tähendab Aseri mõistes, et mees peab 30 piimalehma. Sest neil paestel pinnastel, kus enamik on liiv- ja rähkmullad, ei ole talupidaja elu sugugi kerge.

Kolme põlvkonna talu

“Minu juured on Kõrkkülas, Raja talu kuulub emapoolsele suguvõsale, Paevälja isapoolsele,” räägib Priit Eskor, kes alustas isa kõrval talupidamist juba 22aastaselt. Ta on lõpetanud Kehtna näidissovhoostehnikumis maaparanduse mehhaniseerimise eriala, abikaasa Katre on ametilt veterinaar.

“Meil on tõeline talupere, mitu põlvkonda koos.” Raja talus on Priit Eskor omanik, Paevälja talus aga tootmisjuht, kuna Paevälja kuulub Priidu isale. Nii askeldabki ta varavalgest hilisõhtuni kahe talupidamise vahet.

Eskorite Raja talu on otse mere ääres – maja maalilise looduse rüpes, kus suviti nosib lambakari otsekui paepealsel Šotimaa maastikul. “Majast mereni on mõnisada meetrit, aga merepiiri on mul 600 meetrit. Raja talus pean vaid lambaid, neid on umbes 150, muud tootmist ei ole,” ütleb peremees.

Priit ja Katre Eskori peres kasvab 3 last: 5aastane Tiit-Helmur, 7aastane Teele ja 15aastane Katriin, aga peagi on oodata perele juurdekasvu. Aeg-ajalt tulevad talutöödele appi ka vanemad pojad Talis ja Taavi perenaise esimesest abielust.

Vanaperemees Tiit koos perenaise Ehaga ehk Priidu vanemad elavad Raja talu lähistel Paevälja talus ja seal edendatakse Priidu eestvõttel traditsioonilist talupidamist, kus on 30pealine piimakari, lihaloomad, kanad ning kasvatatakse teravilja.

Suvel saadi piimakilost kõigest üks kroon

Priit Eskor on üks neist ASi Maag piimatööstuse varumispiirkonda kuuluvatest talunikest, kelle Maag piimaringist välja tõukas, kuna talul oli pakkuda ülepäeva vaid alla 1 tonni piima.

Hädas tuli appi E-Piim, kuhu Paevälja talukarja piima vedama hakati. Paraku tõmmati piimaproovide järgi Paeväljalt viidava piimakilo hinnaks vaid 1 kroon.

Piimaproovid sai ta korda juba järgmise analüüsiga. “Esimesed proovid olidki ebareaalsed,” kommenteerib mees tagantjärele.

Nüüd saab ta piimakilo hinnaks 2 krooni 50 senti, millest transpordikulu 15 senti maha arvatakse.

“E-Piimale hakkasin piima andma 1. maist ja esimese piimaraha sain kätte alles 8. septembril,” teatab Raja talu peremees. Nii et sedagi vähest piimaraha tuli oodata neli kuud. Ometi ei loobu peremees piimakarjast.

Kella viiest hommikul on ta juba laudas, sest ema tervis on kehv ja poeg lüpsab ise kõik loomad nii varahommikul kui hilisõhtul. Talus on aastatega laiendatud vana lüpsilauta, ehitatud lihaveistele ja lammastele vabapidamislaudad. Samuti sõnniku-, silo- ning viljahoidla. Põllutöid teeb ta koos isaga.

Tänavu saadi rukist 4 tonni, otra ja kaera aga üle 5 tonni hektari kohta, mis on paepealsel pinnasel väga hea tulemus.

Seisab talutraditsioonide eest

Priit Eskori jaoks pole talu äri. “Mitte nii, et kui tänavu oleme piimatootmisega kahjumis, siis kohe lõpetame.”

Kõigil – nii suurtel kui väikestel, noortel ja vanadel – on oma koht peretalu toimetamistes. Traditsioonilise talupidamise juurde kuuluvadki eri tootmisharud, et riske tasakaalustada.

Tänavu peab ta kõige kasulikumaks lihamüüki: aberdiin-angused lähevad Rakvere kombinaati, lambaliha oma pere toidulauale, aga ka tuttavatele-sõpradele.

Priit Eskor on julgelt investeerinud nii tootmishoonetesse kui tehnikasse ligi 3 mln krooni eest. Äsja jõudis investeeringutoetuse abiga taluõuele ka uhiuus John Deere’i traktor, mis teeb peremehe meele rõõmsaks.

Ida-Virumaa talupidajate liidu aktiivse liikmena käib Eskor pea igal aastal talurahvaga mõnel välisreisil, et avardada silmaringi. “Meele teeb mõruks, kui näed, kui vähe on Euroopa talunikel tööd ja kui kergelt neile raha tuleb. Ei ole ikka euroliidus õiglust,” nendib Raja talu peremees

Ka ei saa Eskor aru, miks põllumajanduspoliitika soosib suurtootmist. “Soosima peaks peretalusid, kus suudame omanikutundega majandada, anda elatist kogu perele ja tunda sellisest elust ka rõõmu,” rõhutab Priit Eskor.


ARVO ALLER

Ida-Virumaa Talupidajate Liidu direktor-konsulent

Priit Eskor on suurte kogemustega talupidaja, kes on ligi paar-kümmend aastat toimetanud oma talus – algul koos vanematega, nüüd koos oma perega. Läbi selle tulnud ka tema maailmaväärtused, ta hindab taluelu väga kõrgelt. Lisaks on Eskoril organisatsiooni juhtimise kogemus, ta oli aastaid Ida-Virumaa Talupidajate Liidu juhatuse esimees.

Eskor toimetab pankranniku peal, kus on kehvemad mullad, samas saagikus on selle piirkonna kohta üks kõrgemaid. Pealegi on ta uuendustele aldis, kasutab julgelt investeeringutoetusi. Kuna suurema osa omakasvatatud viljast söödab ta loomadele, siis läbi viljakasvatuse saab ka suuremat tulu piimast. Tehnika on tal kaasajastatud ja parendatud. Kahtlemata on tegu piirkonna ühe edumeelsema ja ettevõtlikuma põllumehega.

Raja talu, Paevälja talu

- Ida-Virumaa, Aseri vald.

- Piimakarjakasvatus, 30 lehma, 40 noorlooma.

- Lihaveisekasvatus, 55 aberdiin-angust. 150 lammast.

- Teraviljakasvatus ja rohumaad 170 ha-l, nisu ja oder üle 5 t/ha.

- Talud annavad tööd oma perele.