Riigipea hinnangul on Eestist saanud üks tõhusamaid, parima konkurentsivõimega põllumajandusriike - seda tänu investeeringutele ja eurotoetustele, aga eriti tänu põllumeeste oskustele ja tööle.

“Sel aastal oli ilm hea ja saagid ühed parimad. Nagu ma põllumajandusminister Ivari Padarilt hiljuti kuulsin, pole iialgi varem, Liivimaa Henriku kroonikatest alates, koristatud Eesti põldudelt 1,2 miljonit tonni teravilja,” sõnas riigipea.

President Ilves avaldas heameelt, et lisaks tarbijate isiklike eelistuste arvestamisele mõtleb tänapäeva tootja ka tervisele ja kvaliteedile. “See on õige suund. Meie tootjad käsitlevad toidu ehedust olulise müügiargumendina. Mitte ainult turul ja ökopoes, vaid ka suurtes kaubahallides,” nentis ta.

Samas tõdes riigipea, et tänavust põllumajandusaastat jääb meenutama ka ootamatult tekkinud hinnalangus maailmaturul, katk ja sõda.

“Pean silmas meie Ukraina sõprade võitlust vabaduse, demokraatia ja oma riigi terviklikkuse eest, aga ka meid otseselt puudutavat vaba maailma kaubandussõda Venemaaga. Venemaa kehtestatud põllumajandussaaduste ja toidukaupade ostukeeld lööb kõige valusamalt Eestit, Soomet, Lätit ja Leedut,” märkis riigipea.

"Kui turud on küllastunud või paigas, siis võtab uute usaldusväärsete ostjate leidmine aega. Ma väga loodan, et Eesti põllumajandusministeerium, väliskaubanduse eest vastutav minister ja välisministeerium saavad oma tööga hakkama. Uute turgude leidmine pole pelgalt pääsemine hädaolukorrast. See on ka pikemas vaates majanduslikult tark. Me oleme kord seda juba suutnud, kui turg idas 1990ndail kokku kukkus. See on võimalik ka nüüd," sõnas Ilves.

"Liiga lihtne oleks süüdistada kõigis hädades katku, sõda ja nelja aastaaega. Ka meie enda riigi siseses asjaajamises saame paljusid asju teha mõistlikumalt ja säästlikumalt, eelkõige ühiselt. Nii suuri kui väikeseid asju. - See more at: http://president.ee/et/ametitegevus/koned/10681-2014-10-28-15-17-03/index.html#sthash.pJsg9NHg.dpufKa meie enda riigi siseses asjaajamises saame paljusid asju teha mõistlikumalt ja säästlikumalt, eelkõige ühiselt. Nii suuri kui väikeseid asju," kinnitas president.

Aasta põllumeheks 2014 kuulutati täna Vändra osaühingu juhataja Ilmar Teevet Vändra vallast Pärnumaalt.

Pärnumaal Vändra vallas tegutseva Vändra OÜ juhataja Ilmar Taavet on viimastel aastatel valmis ehitanud mitu laudakompleksi ja suurendanud piimakarja aastalüpsi enam kui 11 tonnini lehma kohta. Põllumajandusettevõttes peetakse 1400-pealist piimakarja ja 1200-pealist noorkarja ning antakse tööd 62 inimesele.

Aasta Põllumehe konkurssi korraldavad Maaleht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, tänavu anti tiitel üle 14. korda. Koos aasta põllumehe tiitliga viib Ilmar Teevet Pärnumaale ka ajaloolise "Külvaja" kuju vähendatud koopia.