President Ilves tunnustas ka meie põllumajandushariduse väga hea taset ning meenutas, et Eesti Maaülikool kuulub oma valdkonna ülikoolide seas maailma parimate sekka ja on siin enim viidatavate teadusasutuste seas lausa ühe protsendi parimate hulgas.

Riigipea tõdes, et praeguses kriisis on kõige keerulisemas olukorras meie piimakarjakasvatus ja seakasvatus ning põllumeeste tulek 101 traktoriga Toompeale oli tõsisest murest kantud abi nõutamine.

Ta kordas septembris Riigikogu avaistungil öeldut: parlament ja valitsus peavad vaatama meie põllumajandust Euroopa Liidu üldises kontekstis ning sellest lähtuvalt leidma ka võimalused Eesti põllumeeste toetamiseks.

„Riik pole kurt olnud. Tänavu antakse põllumeestele erakorralist kriisiabi enam kui 10 miljoni euro ulatuses. Järgmiseks aastaks on maaeluministeeriumi eelarve kavas täiendavate toetuste maksmiseks 4,6 miljonit eurot. Euroopa Liidu regulatsioonid lubavad meil samuti täiendavalt maksta üleminekutoetusi, kokku kuni 21 miljonit eurot. Kas ja kui palju sellest eelarvesse ka jõuab, on juba valitsuse ja parlamendi poliitiliste valikute küsimus,“ kõneles president Ilves.

Lihtne, kuid meie loomakasvatuse tulevikku arvestades ohtlik on jätta põllumehed ebavõrdsesse olukorda Euroopa Liidu teiste riikide tootjatega, sest võistlus põllumajandustoodete turul on väga tihe ja siin kergemat teed minek toob meile tulevikus palju käänulisemad rajad, hoiatas riigipea.

„See kõik, nagu olen varem öelnud, ei ole ainult põllumeeste, vaid kogu meie maaelu kestmise küsimus, inimeste töö ja leiva küsimus,“ ütles ta, nimetades kiiret lahendust nõudvaks teemaks 3. tsooni seakasvatajate muret, sest müügipiirangud hävitavad muidu korralikult oma farmi pidavate ja kõiki norme täitvate talupidajate töö.

„Riik korraldabki kodumaise liha kokkuostu konservide valmistamiseks, mis on õige ja hea. Kuid samal ajal olen kuulnud, et Eestisse imporditakse sealiha juurde. Põllumajandusorganisatsioonid, mis teie sellest arvate?
Peaminister, maaeluminister ja Riigikogu maaelukomisjoni esimees on sellist teguviisi igatahes kritiseerinud. Aga teie?“ küsis president Ilves.

Ta pidas põllumajanduse tulevikule väga oluliseks põllumeeste ühistegevust. Seljad tuleb kokku panna ja jõud ühendada nii töötlemisel kui ka turustamisel, see aitab saada õiglasemat hinda toodangu eest ja aitab leevendada põllumeeste olukorda tulevastes kriisiolukordades, rõhutas riigipea. Ehk aitab selline ühistegevus leida ka valitsusel uusi turge meie põllumajandussaadustele, sest Eesti põllumeeste toodang võib olla küll hea ja kvaliteetne, kuid uute turgude nimel tehku koostööd kõik, kes seda saavad või peavad, julgustas ta.

President Ilves tänas kõiki põllumehi, öeldes: „Te olete trotsinud halba ilma, kaubanduspiiranguid seni tuttavatel turgudel, seakatku, enda valutavat selga ja lähedaste väsimust. Te olete püsti jäänud ning hoiate püsti Eesti põllumajandust ja meie maaelu.“