Üvasi talu pererahva Anne ja Lenno Grünbergi tegemised on väikeses Rasina külas Põlvamaal heaks eeskujuks paljudele noortele, kes linnast maale soovivad tulla, aga pole veel oma nišši leidnud, millega maal elatist teenida.

Oleme väikesed, oleme talunikud ja tuleme kenasti toime
Anne Grünberg

Parima noortaluniku tiitli pälvinud Üvasi talu perenaise Anne eestvõttel peetakse talus 200 anglo-nubiani tõugu kitse ja nende piimast valmistatakse maitsvat grilljuustu.

Anne Grünberg meenutab, et kuidas nad algul hakkasid otsima ja üle Eesti kokku ostma erinevaid kitsi, samas teadmata, mida see kitsekasvatus Eestis üldse tähendab.

„Põrkusime selle vastu, et pole tõugusid, pole aretusühinguid, oli täielik null-seis,“ meenutab ta. Üvasi talu pere püüdis algul kohalikku tõugu kitsi ristata Tüüringi tõugu kitsedega, aga nad ei olnud ikkagi piima koguse ja kvaliteediga päris rahul. Pererahvas hakkas ka jõudluskontrolli tegema.

„Võtsime talus peamiseks eesmärgiks teha juustu ja võimalikult häid piimatooteid, nii jõudsime inglise kitsetõuni, milleks on anglo-nubian,“ selgitab Anne. Selle tõu piimaomadused sobisid neile suurepäraselt. Esimene anglo-nubiani tõugu sokk toodi karja aretuseks Lätist, järgmised juba Saksamaalt ja Inglismaalt.

2016. aastal ehitati tallu kaasaegne meierei, millele saadi tunnustus 2017. aastal. Nüüd valmistatakse siin kitsepiimast hõrke grilljuuste, mida tehakse nelja sorti – tšilliga, Vahemere ürtide, küüslaugu ja tilliga. Oma tooteid müüb pererahvas nii taluturgudel kui Tallinna ja Tartu kaubamajas ja nõudlus Vahemere tüüpi grilljuustude järele üha kasvab.

„Oleme väikesed, oleme talunikud ja tuleme kenasti toime,” ütleb Anne Grünberg.