“Maid pole võimalik siinkandis osta ja ärimehed peavad meid, põllumehi, lihtsalt segavaks faktoriks. Ärimeeste meelest tuleks kuulutada põllumajandusega tegelemine Harjumaal kuriteoks, siis oleks kinnisvaraarendajad rahul,” ei varja Reveri juhataja pahameelt.

“Osa omanikke on nõus oma maad müüma, aga ainult elamumaana, kus hind on kümme korda kõrgem.”

Oma ja rendimaid harib Rever praegu neljas vallas: Saue, Keila, Padise ja Kernu. Kogu tootmine on keskkonnasõbralik.

“Ma ei saa isegi sõnnikut põllule vedada, kohe tuleb keskkonnainspektsioon kohale,” avab Riga põllupidamise eripära suurlinna lähistel. Aga tema on hingelt põllumees ning ainuüksi raha pärast ta siinkandis loomade ja maadega ei rabeleks.

See mees tegutseb jõuliselt ja laia haardega, olles alati liidripositsioonil. Ta on aastaid olnud Harju Taluliidu juhatuses ning see on ka Riga teene, et Harju Taluliidus on nii suur- kui väiketootjad juba aastaid koos sõbralikult tegutsenud.

Rein Riga on aastate jooksul asutanud mitmeid põllumeeste ühistuid ja koondanud enda ümber tegusaid inimesi.

Ei pea piimahinda kõrgeks

Riga 200 lehma lüpsavad Tuula farmis veidi üle 6000 kg aastas ja üle päeva läheb siit 6–8 tonni piima Tere piimatööstusele. Varem peeti lehmi ka Harju-Risti ja Laitse lautades, aga nüüdseks on sellest loobutud.

“Meil on olnud ka üle 400 lehma, aga ajad on nii heitlikud, et tõmbasin piimaga tagasi.” Viimase aasta madala piimahinna tõttu saatis Riga 40 lehma kombinaati.

Piimaraha saab ta septembrist paarkümmend senti rohkem, veidi alla 4.70 piimakilost, kuid see hinnatõus talle kindlustunnet veel ei too.

“Hinnad on kogu aja tõmbetuules, me ei tea kunagi, mis on järgmise kuu hind. Võimatu on investeerida, kui ei tea, mida tulevik toob,” kritiseerib mees. “Kui tööstus maksab meile nüüd euroliidu hinda, siis on tööstused võrdses konkurentsis, mitte tootjad. Meie jaoks ebavõrdne konkurents kestab,” selgitab Reveri juht.

TPIs ökonomistiks õppinud mees toob näiteks Soome farmerid, kel piima omahinnast tuleb kuni 70% põllumajandustoetuste arvelt, sel ajal kui meie tootjad saavad ainult 15% selliseid toetusi. Vahe on 60%. Nii siis saab meie tootja ka võrdsete piima hindade juures 60% vähem.

Nii ongi OÜs Rever siiani investeeritud ettevaatlikult – renoveeritakse olemasolevaid sovhoosiaegseid hooneid ja lautu, vahetatakse tehnikat välja.

“Peame järgmisel aastal tegema olulise otsuse: kas investeerime suurelt ja jätkame piimatootmist või tõmbame sellega 2013. aastal koomale,” avab Rein Riga tulevikuplaanid. “Aga kindlustunnet ei ole! Meile oleks vaja stabiilsust, sest põllumees investeerib aastakümneteks.”

900 hektarit maad kasutatakse nii rohu- kui karjamaadena, viljavahelduseks kasvatatakse ka teravilja, mis läheb tervikkoristusena siloks. “Teeme viljavaheldust eri maatükkidel ja teravilja eraldi ei müü, suuri saake taga ei aja,” räägib keskkonnasõbralik tootja.

Lihaveiste pidamisega on Rein Riga rohkem rahul, sest veiseliha hind on stabiilsem kui piimal, ei ole suuri kõikumisi. Reveri karjas on mitut tõugu lihaveiseid: limusiinid, aberdiin- angused, herefordid, akviteenid ja belgia sinist tõugu veised.

Oma lihaveiseid on Riga müünud Saksamaale, Hollandisse ja Itaaliasse. Ta meenutab, et tema oli esimene, kes oma veised välismaale müüs. “Niipea kui Eesti 2004. aastal Euroopa Liitu astus, saatsime 50 veist Hollandisse. Varem oli bürokraatia nii keeruline, et ei saanud. Meil ootas auto õue peal, millal 1. mai saabub, ja siis kohe teele!” naerab peremees.

Tähtsate otsuste tegija

Osaühingul on oma tapamaja, kust lihakehad saadetakse müüki Tallinna turgudele. Osa liha müüakse ka lihaveisekasvatajate seltsi kaudu Rakvere lihakombinaati. Ühistu kaudu saab hinnaks natuke üle 30 kr/kg.

Rein Riga on ligi 20 aastat suunanud Saue valla volikogus selle piirkonna elu. Nüüd on ta juba aasta aega olnud ka volikogu esimees.

Saue valla volikogu esimehena teeb Rein Rigale muret see, et kinnisvaraarendajad on küll põldude peale majad ehitanud, kuid samas ise pankrotti läinud.

“Nüüd on inimesed seal põllu peal õnnetud: me ei suuda infrastruktuuri nii kiiresti välja arendada – koolid ja lasteaiad on ülekoormatud, teed-tänavad puudu. Kuidas seda konflikti lahendada?”

Rein Riga on ka Tuula ja Pällu küla külavanem, nii et ükski oluline otsus siinkandis ei sünni selle mehe osavõtuta. Külavanemana on ta kohaliku eluga rahul. “Meil on kahe küla peale 300 inimest, väga tegus seltskond, projekteerime oma seltsimaja ja edendame külaelu,” kiidab ta.

“Ma olen kõike siin Saue vallas oma kätega teinud – olnud traktori- ja kombainiroolis, masinaid remontinud, ainult lehmi pole lüpsnud,” räägib mees, kes praegu annab tööd enam kui 20 inimesele. Suuri rekordeid ta taga ei aja, väga uhket ja säravat tal enda sõnul ette näidata ei ole, aga oma igapäevatööd teeb mees südamest.

“Mulle meeldib põllumajanduses tegutseda, minu jaoks on see ka elustiil,” ütleb Rein Riga.


Vello Ilves, Harju Taluliidu nõuandekeskuse juhataja ja konsulent

Rein Riga analüüsib oma tegevuse alati väga põhjalikult läbi, ja need asjad, mis ta on enda jaoks selgeks mõelnud, viib ka ellu. Kui Riga otsib oma mõtetele kinnitust, oleme temaga arutlenud ja konsulteerinud, et ettevõtmised õiget rada pidi läheks.

Rein Riga on Harju Taluliidu liige ja olnud ka aastaid meie juhatuse liige, nii et ta tunneb muret mitte ainult oma ettevõtte pärast, vaid ka põllumajanduse maine ja põllumeeste pärast üldse. Info jagamine on põhiline, mida oleme saanud nii kogenud ettevõtjale anda.

Rein Riga on osalenud meie koolitustel, seminaridel ja muudel üritustel.


KANDIDAAT

Rein Riga
OÜ Rever

- Saue vald, Harjumaa.

- Piima ja loomaliha tootmine.

- 1300 tonni piima ja 120 tonni veiseliha aastas.

- Piimakari – 200 lüpslehma aastatoodanguga 6100 kg lehma kohta, noorkari – 200.

- Lihaveiseid 400, elusloomade müük ekspordiks.

- Maad haritakse 860 ha, omandis 150 ha.

- 22 töötajat.


KONKURSS
Harjumaal mitu aasta põllumeest

Harjumaa ettevõtjad on Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud konkursil kaasa löönud edukalt – aasta põllumehe tiitel on võidetud kahel korral. 2003. a võitis tiitli Johannes Valk Laheotsa talust ja 2006. a Kalle Reiter AS Sagrost.

Konkursi nominendiks on Harjumaalt olnud veel Elle Kivistik Kiigi talust, Juhan Särgava Saidafarmist, Ants Pak Kadarbiku talust, Vello Eensalu Esko talust, Ivo Eenpalu Hellema talust, Endel Albin ASist Pakar, Indrek Naudi OÜst Hansaplant ja Jaan Metsamaa ASist Metsaküla Piim. Tänavu esindab Harjumaad Rein Riga OÜst Rever.