Minkide loodusesse sattumine on mingifarmi rajamisega kaasnev peamine keskkonnaoht, sest loom kuulub Eesti looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide nimekirja.

"Määrusega kehtestatud reeglid on karmid ja kui neid täidetakse, siis pole põhjust eeldada, et mingid farmist välja pääsevad,“ sõnab keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse alal Leelo Kukk.

Adepte Ekspert OÜ ekspertarvamusele tuginedes koostas keskkonnaamet eelhinnangu. Hinnangu kohaselt on olulise negatiivse mõju avaldumine (minkide massilise farmist vabanemise tagajärjel) Eesti loodusele, sh Natura 2000 aladele vähetõenäoline, sest loa taotluse kohaselt on kõik nõuded täidetud.

Eelhinnangust tulenevalt võttis keskkonnaamet vastu otsuse jätta keskkonnamõju hindamine algatamata. Kasvanduse nõuetekohasel rajamisel ja käitamisel pole tõenäoline, et piirkonna mingipopulatsioon hakkaks olulisel määral tõusma ja sellega looduslikku tasakaalu mõjutama. Ekspertarvamuses oli antud täiendavaid soovitusi, millega on farmi projektis arvestatud, näiteks hoida eemal soovimatuid linde ja vähendada minkide väljapääsemise tõenäosust.

Arvestades asjaoluga, et luba taotleti projekti staadiumis, jättis keskkonnaamet endale õiguse tunnistada luba kehtetuks, kui kasutusse võetav farm ei vasta määruse nõuetele. Lisaks ehituslikele nõuetele peab mingifarmis olema tagatud pidev ööpäevane valve inimeste teadliku tahte, loodusõnnetuste või muude õnnetusjuhtumite korral kiireks reageerimiseks.