Üldiselt võib öelda, et ennetamine on parem kui ravi. Seetõttu paar nõuannet, mis aitavad robotlauda omanikel talveks valmistuda.

Mõelge varakult kõigile mehhaanilistele probleemidele, mis võivad talvel talus tekkida ning tegutsege ennetavalt.

Mehhaanilised probleemid ja nende ennetamine

• Kui kasutate roboti alal kütteseadmeid, proovige ja katsetage neid eelnevalt.
• Kui roboti piirkonnas võib hõlpsalt esineda külma õhuvoolu, mõelge, kuidas seda takistada ja milliseid materjale võib selleks vaja minna. Ostke need materjalid varem valmis.
• Tavaliselt on karedad/kulunud kannunöörid külma suhtes tundlikumad. Kontrollige kannunööre ja vahetage need vajadusel välja. Võite neid lisaks ka silikooniga pritsida.
• Kontrollige/kalibreerige õige vee-kemikaalide suhe.
• Kui kasutate veevarustuses nn kütteriba, kontrollige selle tööd. Kui olete oma veetorud isoleerinud, kontrollige isolatsiooni visuaalselt.
• Kui kasutate vee kütmiseks boilerit (Calm/Astronaut), veenduge, kas boiler töötab korralikult ja saavutab soovitud temperatuuri.
• Küsige endalt, kas sõradeso haldamist peaks talvisteks tingimusteks kohandama. Kas sõradeso on vaja nii tihti kui suvel? Kas tahate kasutada sõradeso külmumistingimustes?
• Äärmuslik külm võib põhjustada sõnniku põranda külge külmumist. Mõelge seega, kas peaksite suurendama Discovery lägaeemaldaja ringkäikude arvu.
• Varuge põrandatele (eriti restpõrandatele) puistamiseks heas koguses soola.

Vasikad ja lehmad, nende söötmine

Lisaks mehaanilistele probleemidele tuleks kaaluda, kas kohandada ka lehmade haldamist ilmastikutingimustele vastavaks.

Näiteks vajavad vasikad kehatemperatuuri säilitamiseks rohkem energiat. Seega tuleb anda vasikatele ternespiima võimalikult kiiresti ja paigaldada vajadusel ka soojenduslamp nende karvkatte kuivatamiseks. Lisaks peab allapanu olema puhas ja kuiv. Lihtne moodus selle testimiseks on põlvitada allapanul kolm minutit. Kui teie põlved on endiselt kuivad ja soojad, jääb ka vasikas kuivaks ja soojaks. Ärge jätke vasikaid külma tuule ega tõmbetuule kätte!

Vasikatel on nende lihasmassiga võrreldes suhteliselt suur kehapind. See tähendab, et nad kaotavad soojust kiirelt. Vasikatel ei ole veel ka vatsa töö välja arenenud ning kogu energia peab tulema libediku kaudu soojast piimast. Kui vasikaid söödetakse ainult kaks korda päevas, langeb nende kehatemperatuur liiga madalale 6-12 tundi pärast söötmist.

Täiskasvanud lehmad suudavad külmades tingimustes üsna hästi hakkama saada. Veenduge, et sööta on saadaval vabalt. Kui madalad temperatuurid kestavad pikka aega, võib õues säilitatav sööt külmuda. Külmunud sööta ei ole mitte ainult raske segada, vaid kui lehmad söövad seda liiga palju, häirib see ka nende vatsa tööd.

Suured veerennid karja keskel ei külmu ära nii hõlpsalt, kui eraldatud/haigete lehmade üksikud veerennid. Tehke veerennide külmumise vältimiseks ennetava meetmena lauta täiendav ümar küna ja pöörake veerennidele erilist tähelepanu.

Pöörake eritähelepanu lamavatele haigetele lehmadele, kuna nende kehatemperatuur langeb kergemini. Seda aitab vältida tekk, mis aitab kaasa lehma paranemisele. Õlgedel või kompostist allapanul elavatel lehmadel või vasikatel võib olla vaja täiendavat kuiva materjali, mis hoiab ära pealiskihi niiskuse.