Asutajaliikmeteks võetakse kõik, kes homsele asutamiskoosolekule kohale tulevad. Lubatud on tulla Tallinnas, Tartus, Võrust, Tõstamaalt. “Kaks inimest tuleb kindlasti – mina ja Kalle Eller. Ja ühingu moodustame me igal juhul,” ütles ühingu loomise üks eestvedajaid Annika Michleson. 

Liikmeks astumise vastu on huvi tundunud nii Eesti Põllumajandusmuuseum kui Jõgeva Sordiaretuse Instituut. Uue ühingu loomist tuleb tervitama ka Soome samalaadse ühingu Maadiainen esindaja Juhan Savander.

Soome on selles valdkonnas isegi võrreldes teiste põhjamaadega väga eesrindlik olnud. „Soomlase jaoks on oma asi alati parem!“ ütleb Michelson, kes ise on rahvuselt soomerootslane, töötab Soomes põllumajanduskõrgkooli võrguõppejõuna põliste tõugude ja sortide alal, kuid elab juba 20 aastat Eestis. „Eestlane hüüab iga uue asja puhul hurraa!, viskab vana nurka ja unustab ära. Aga see vana sobib meie kliimasse palju paremini.“

Näiteid pole vaja kaugelt otsida. Kukekannus, mis Saksamaalt või Hollandist Eestisse toodud, vajab pikale varrele alati tuge. Aga põlvest põlve meie taluaedades kasvanud kukekannus, mis on küll sama kõrge kui aianduskaplustes müüdav, ei vaja mingit tuge. „Vars on nii jäme, et seisab nagu post keset põldu püsti,“ kiidab Michelson. 

Lisaks taluaedade lilledele ja viljasortidele kasvatab Annika Michelson eesti maalambaid ja hooldab Kiltsi niitu. Maavalla Kotta kuuluv Kalle Eller on ühingu loomisel aidanud peamiselt heade nõuannetega.

Ühingu nimi Maadjas tähendab maakeeles maadligi, madal ja visa nagu seda on ka meie põlised sordid ja tõud. Liikmeks astuma on oodatud nii era- kui ka juriidilised isikud.

Ühingu asutamiskoosolek algab laupäeval, 5. juunil kell 15 Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi majas (Pikk tn 2).