Piimakarjakasvatajad tootsid lõppenud kvoodiaastal üle 636 000 tonni piima, mis moodustab Eesti piimakvoodist 93,72 protsenti. Euroopa Komisjoni kinnitatud kvoot Eestile oli lõppenud kvoodiaastal 679,3 tuhat tonni. Kvoodiaasta on ajavahemik
1. aprillist kuni järgmise aasta 31. märtsini.

Piima tegelik toodetud kogus – 636,6 tuhat tonni – on üle 30 000 tonni suurem kui eelmisel kvoodiaastal. Jõudluskontrolli Keskuse andmeil suurenes samal perioodil ka piimalehmade keskmine toodang. See kasvas 7672 kilogrammilt 7859 kiloni. 

Samas kahanes kvoodiomanike arv ning uue kvoodiaasta algul 1. aprillil 2012 on neid 961.

“Kvoodiomanike arvu vähenemine ei näita kindlasti piimatootmise hääbumist, sest piima kogus on aasta-aastalt aina kasvanud,“ tõdes PRIA turukorralduse büroo peaspetsialist Urve Seedre. “Küll aga jääb vähemaks väikeettevõtjaid ning piima tootmisega tegelevad üha suuremad ettevõtted.”

Sõltuvalt sellest, kas tootja tarnib piima tööstustele või töötleb ja turustab ise, võib tal olla piima tarnekvoot, otseturustuskvoot või mõlemad. Valdav osa kvoodist Eestis on välja antud piima tarnimiseks, otseturustuskvoodi osa moodustab pisut üle ühe protsendi.

Aprillikuus alanud uueks kvoodiaastaks on Eesti piimakvoot 686 000 tonni, sellest 678,9 tuhat tonni tarne-kvoot ja 7,2 tuhat tonni otseturustuskvoot.

Loomapidajad saavad soovi korral kvoodist loobuda või kvoodi koos lehmadega teisele tootjale üle anda. PRIA saatis kõigile kvoodiomanikele välja teatised nende individuaalse kvoodi täitmise andmetega ning 1.–15. juulini saab PRIAsse esitada taotlusi oma kvoodi suurendamiseks.

Rohkem infot piimakvoodi, selle omanike, täituvuse ja kvoodi taotlemise kohta saab PRIA kodulehelt www.pria.ee turukorralduse rubriigist. Piimakvoodiga seotud aruandeid ja taotlusi soovitab Sarv-Kaasik esitada elektrooniliselt e-PRIA kliendiportaali vahendusel.