Nõuandekeskustes juhendatakse kõiki põllumajandustootjaid, põllumajandussaaduste töötlejaid ja turustajaid ning teisi maapiirkonnas tegutsevaid ettevõtjaid ja isikuid, kes soovivad oma taotlusi ja dokumente läbi e-PRIA esitada, kuid pole seda keskkonda varem kasutanud või on sellega hätta jäänud.

Samuti saavad nõuandekeskuste arvuteid oma taotluse täitmiseks ja esitamiseks kasutada need, kellel kodus puudub arvuti või internetiühendus.

Eelisjärjekorras oodatakse nõu küsima kliente, kes soovivad taotleda pindalatoetusi. Peamiselt juhendatakse e-PRIA rakenduste teemadel: kliendiks registreerimine, põldude ja niitude joonistamine, põllupiiride muutmine, pindalatoetuse taotluse täitmine ja esitamine.

Broneeri aeg varakult

E-PRIA alase juhendamise saamiseks tuleb pöörduda kohalikku nõuandekeskusesse ja broneerida endale aeg. Ühele kliendile on arvestatud keskmiselt kaks tundi. Nõuandekeskuste kontaktid ja lahtiolekuajad leiab aadressilt www.pikk.ee/teenused-ja-tooted/e-pria-kasutamise-juhendamine/e-pria-tugiteenust-pakkuvad-maakondlikud-nouandekeskused või PRIA maakondlikust teenindusbüroost.

Nõuandekeskused on olemas kõigis maakonnakeskustes talu- ja põllumeeste liitude juures, mõnes maakonnas on isegi mitu teeninduspunkti. Soovitatav on keskuse poole pöörduda võimalikult varakult, kuna taotlusperioodil ei pruugi vabu aegu jaguda. Samuti pole taotlusperioodi lõpul enam aega tegelda taotlemise käigus ilmnevate puuduste parandamisega.

Juhendamisele minnes tuleb kindlasti kaasa võtta kehtiv ID-kaart ja teada selle paroole, vajadusel uuendada enne oma ID-kaart või paroolid kodakondsus- ja migratsioonibüroos. E-PRIA kasutamiseks sobib ka Mobiil-ID.

Ka kiirendab e-PRIA juhendamist ja taotluse täitmist see, kui taotlejal on nõustamisele tulles teada oma maade katastritunnused ja kaasas eelmisel aastal esitatud pabertaotluse koopia. Maakondlikud nõuandekeskused soovitavad omalt poolt veel kõigil klientidel varuda juhendamiseks aega, mõistmist ja kannatust, kuna esimesel korral võib põldude sissejoonistamine ja taotluse täitmine võtta rohkem aega.

Aprillist algab eeltäitmine

Alates 1. aprillist saab pindalatoetuse taotlust eeltäita, lisada taotlusele joonistatud põllud ning märkida toetuste taotlemised vormile PT50 ja PT50A. Samuti on avatud teenus "Minu niidud” poollooduslike koosluste alade joonistamiseks ning keskkonnaametiga kooskõlastamiseks. Mõistlik oleks oma taotlus koos juhendajaga võimalikult varakult ette valmistada ja jätta taotlusperioodi ajaks ainult taotluse kinnitamine.

Alates 2. aprillist saavad ka Natura 2000 erametsatoetuse taotlejad esitada e-PRIA kaudu oma taotluse ning nõuetele vastavuse küsimustiku.

Seoses 2003. aasta referentspiiri kadumisega võetakse aasta ringi vastu uusi põllumassiive ja piiride muudatuste deklaratsioone, kuid pärast 1. aprilli esitatud avaldustele ei ole tagatud sel kevadel pindalatoetuste taotlemine, kuna neid maid ei pruugita jõuda õigeks ajaks registrisse kanda. Pindalatoetuse taotluse esitamine PRIA-le on võimalik 2. maist kuni 21. maini. Hilinenult saab taotlust esitada 16. juunini.

E-PRIA plussid

Läbi e-PRIA taotluse esitamise plussiks on, et keskkond teavitab jooksvalt taotluses esinevatest puudustest ja tekkinud vigadest. E-PRIA vahendusel taotlust esitades saab olla kindel, et taotlus on korrektne ning taotlussummat ei hakata tagantjärele vähendama hooletusest tingitud vigade tõttu. Lisaks on järgmisel aastal lihtsam oma taotlusvormi täitma hakata, kuna ühes kohas on koos kogu maade ja taotlustega seonduv info ning vorm on osaliselt juba eeltäidetud.

E-PRIA kaudu esitatud taotluste menetlemine on kiirem ja toetuste väljamakseid alustatakse e-PRIA kaudu laekunud taotlustest. Edaspidi on saab teha oma toimingud endale sobival ajal, ei pea arvestama büroode lahtiolekuaegu ega raiskama kiirel põllutööde perioodil aega järjekorras seismisele.

E-PRIA tugiteenuse pakkumise eesmärk on e-PRIA kaudu toetust taotlevate isikute arvu ning esitatavate andmete ja dokumentide osakaalu suurendamine arvestusega, et 2018. aastaks on võimalik PRIA-le taotlusi esitada vaid e-PRIA vahendusel.

E-PRIA tugiteenust rahastatakse riigieelarvest. Tugiteenuse osutamist korraldab halduslepinguga Maaelu Edendamise Sihtasutuse Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse koordineeriv keskus.

E-PRIA tugiteenust pakutakse maakondlikes nõuandekeskustes käesoleva aasta 15. juunini, kuid e-PRIA juhendamisega jätkatakse sügisel ja järgmistel aastatel.

PRIA loob uueks eelarveperioodiks uue mugavama infosüsteemi, mille kaudu saab tulevikus taotleda kõiki PRIA vahendatavaid toetusi ja esitada nendega seotud dokumente. Seega suureneb eelolevatel aastatel veelgi nende ring, kellele e-PRIA kasutamise juhendamist pakkuma hakatakse.