Claas on suutnud masinate juhtimissüsteemides hoida ranget lihtsat joont. Kõik kõrge varustustasemega Claasi masinad kombainidest traktoriteni on varustatud CEBIS-pardakompuutriga, mille ülesehitus ja kasutamine on lihtne. Seda tänu hotkey-otsetee nupu kontseptsioonile, mille abil saab juht alati kiirelt vajaliku seadistuse juurde siseneda.

Kui küsida põllumehelt, mis on traktori juures kõige olulisem, siis esimene vastus tavaliselt on mootor – kütusekulu. Ka selle teemaga on Claas kodus. Seda peamiselt tänu Saksamaal Padebornis asuvale ettevõttele Claas Industrialtechnic GmBH, kus toodetakse lisaks Claasile ka paljude teiste masinabrändide jõuülekannete komponente. Selles ettevõttes on hulk testpinke, mille abil saab välja selgitada kõige efektiivsema mootori ja jõuülekande lahenduse.

Kuigi Claas ise mootoreid ei tooda, vaid kasutatakse mitme tootja mootoreid, siis hing, mis mootorisse tarkvarana sisse puhutakse, on valmistatud Claasi enda poolt. Claas võtab kogu selle protsessi kokku lühidalt CPS – Claas Power Systems.

CPSi valmistatud viljad on tõeliselt magusad, seda tõestavad viimastel aastatel tehtud testid. Viise, kuidas traktoreid testitakse, on erinevaid, ja suhteliselt raske on aru saada, milline nendest annab kõige usaldusväärsema tulemuse.

Lääne-Euroopas peetakse usaldusväärseimaks Saksamaa sõltumatu organisatsiooni DLG tehtud powermix-teste, kuna metoodika, mida kasutatakse, annab kõige ligilähedasema tulemuse võrdluses reaalse tööga, mida traktor tegema peab.

Claas on suutnud oma uute traktorimudelitega kinni panna kaks viimast testi, mis tehti Arion 650 ja uue Axion 850ga. Mõlemad traktorid näitasid läbi ajaloo testitud traktorite seas kõige väiksemat kütuse erikulu. See on selge märk, et CPS toimib, ja olenemata asjaolust, et keskkonnanõuetele vastavatele mootoritele on lisatud energiat tarbivaid lisaseadmeid, suudetakse mootori karakteristiku optimeerimise ja jõuülekande efektiivsuse leidmisega kütust kokku hoida.

Allikas: traktorimüüjad, traktoritehased, Maaleht


Tehnilised andmed

Claas Axion 850

- Müüja Eestis: AS Konekesko.

- Tootja: CLAAS KGaA mbH, Saksamaa.

- Mootor: 6silindriline SCR, AD Blue Tier 4f turbodiisel, töömaht 6728 cm3.

- Maksimaalne võimsus: 264 hj.

- Mootori nimipöörded: 2150 p/min.

- Pöördemoment: 1132 Nm.

- Kütuse erikulu: ei avaldata.

- Kütusepaagi maht/AdBlue: 503/42 l.

- Pöörderaadius: 5,19 m.

- Käigukast: astmevaba Hexashift/Cmatic.

- Kiirus: 0,05–50 km/h.

- Hüdropumba tootlikkus: 150 l/min (200 bar).

- Täismass: 13 500 kg.


Number

751 uut põllumajandus-traktorit müüdi Eestis eelmisel aastal kokku, tänavu kahe kuuga leidis siinmail omaniku 80 uut traktorit.