AS Konekesko Eesti tootejuht Marko Mirme tõdeb, et aina muutuvas tehnoloogilises maailmas on märgata, kuidas arendustöö kiirus tehnika ja tehnoloogiate vallas kasvab. Alles see oli, kui kõik ihaldasid esimest digitaalset fotoaparaati, ja nüüd käime ringi, telefoni sisse ehitatud fotoaparaat taskus.

"Tõepoolest, nii on ka traktoritootjatel, turule paisatakse üha uusi mudeleid, mille reklaamlausetena kõlavad säästlikkus, efektiivsus, loodussõbralikkus, mugavus,” kirjeldab Marko Mirme.

"Traktorite puhul on arendustööd vedavaid mootoreid mitu, alustades kliendi nõudmistest ja konkurentsist ning lõpetades Euroopa Liidus kehtestatud keskkonnanõuetega. Just keskkonnanõuded on need, millest ükski tootja mööda ei pääse. Need on kulutused tehnoloogiatele, millega seda saavutada.”

Viimastel aastatel on traktoritootjad pööranud masinate suurema võimsuse ja väiksema kütusekulu kõrval suurt tähelepanu ka traktorijuhi töö mugavusele, võttes kasutusele laialdaselt automaatikat. Hea näide mootori ja jõuülekande elektroonilisest koostööst on üha populaarsemaks muutuv astmevaba käigukast. See on ka meil üks olulisi ostukriteeriume.

Astmevaba käiguvahetust kasutades piisab, kui valida käigukastile sobiv töörežiim, vajutada pedaal või käsihoob vajalikku asendisse ning traktori "aju” leiab optimaalse ülekande ja mootori pöörded. Tootjate sõnul tagab astmevaba käigukast põllutöödel märkimisväärse kütuse kokkuhoiu ning masinat on mugav ja lihtne käsitseda.

Astmevaba jõuülekanne võimaldab kasutada traktorit efektiivselt ka osalise koormusega. Eri tootjatel on see ülekanne lahendatud erinevalt.

Alljärgnevas võrdluses keskendumegi põllumajandustraktoritele võimusvahemikus 230–280 hobujõudu, kusjuures toome esile tootjate praegused selle klassi tippmudelid.