“Konkursi põhiline eesmärk on leida ja tutvustada maailmale puid, mis on erilised ennekõike just inimestele ning kogukonnale. Läbi selliste ettevõtmiste saab kodanikele ka meelde tuletada puude vajalikkust meie taristus, nende tähtsust keskkonna aspektist ning vajalikkust ajaloosümbolitena,” räägib Inglismaalt Eestisse puud üle vaatama tulnud konkursi valimiskomisjoni liige Rob McBride.

“Euroopa aasta puu ei pea olema eriline oma mõõtudelt, see tähendab, et sinna ei oodata kõrgemaid, laiemaid, jässakamaid või iidvanu puid, vaid just selliseid, mis kohalikele korda lähevad. Kuna olen ise Orissaares koolis käinud ning staadionil palju sporti teinud, tean, kui oluline see puu Orissaare kogukonnale on,” lisab MTÜ Arboristide Koda eestvedaja Heiki Hanso. Ka Orissaare valla embleemil ilutsevad tammelehed.

Orissaare staadionitammel on McBride’i sõnul olemas kõik, mida võidupuul vaja läheb: tugev side kogukonnaga ning märkimisväärne koht kohalikus ajaloos.

“Üle maailma olen märganud seda, et kohalikud kipuvad unustama, milliste väärtuste keskel nad elavad. Teil Eestis on julgelt üle poole kogu riigist metsaga kaetud, kuid Inglismaal näiteks on see protsent 15 kanti. Pole siis ime, et siin kõnnitakse väga haruldastest puudest mööda,” julgustab McBride kohalikke oma kogukonna erilisi asju rohkem tunnustama.

Euroopa aasta puu valimised on üles ehitatud nii, et kogu info ja hääletussüsteem on internetist leitavad. McBride märgib, et on eriti uhke uue rakenduse TICL üle, mis võimaldab kõik 14 nomineeritud puud reisisihtkohtadena ühel marsruudil läbi käia. Sellisel rakendusel on loodusturistide ning puusõprade hulgas palju fänne.

Orissaare staadionitammel on küll head võiduvõimalused, kuid ega konkurendidki vähem tuntud ole. Nimelt leiab tänavuste nominentide hulgast legendaarse Robin Hoodi tamme Sherwoodi metsast või rohkem kui tuhandeaastase oliivipuu Itaaliast. Selliseid hiiglasi austavad nii kohalikud kui turistid. Võidupuud ootab üleeuroopaline tunnustus ning uhke skulptuur, meenutamaks vägevat konkurssi.

Oma hääle saab lemmikpuule anda veebruari jooksul aadressil www.treeoftheyear.org.