Muidugi soosib saareriigi kliima kuritegevust – aina udud, tormid ja vihmad! (Ka meie vanasõna kinnitab, et laisk ootab surma, varas vihmast ilma.)

Tõesti, ei kujuta ju ette, et krimijutt algaks nii: “Päike säras selges taevas, puhus nõrk tuuleke. “Ilm on nagu loodud mõrvaks! Eks ole Watson?””

Pigem juba nii: “Tibutas vihma, kuu paistis nõrgalt vaimulike (ghostlike) pilvede vahelt, puuladvus ulus tuul.”

Holmes ja Marple

Pole siis mingi ime, et just Inglismaal kerkivad esile andekad detektiivid nagu mister Sherlock Holmes või miss Marple, kes oskavad oma tegevuses kasutada meteoroloogilisi teadmisi.

Neist esimese üheks töövahendiks oli “ilmaklaas”.

Jutustuses “Boscombe’i oru mõistatus” nendib Holmes: “Küsimus on baromeetri näidus… On tähtis, et ei hakkaks sadama enne, kui saame maapinda uurida.”

Õhutemperatuuri näidud on aga uurijaile olulised, et kindlaks määrata ligikaudne mõrvaaeg.

“Rooma õelaim naine” Agrippina olevat lasknud oma tapetud abikaasa Claudiuse mähkida tekkidesse, et surnukangestus ei paljastaks surma aega.

Hämmastav, et juba 1960 aastat tagasi arvestati selliste kohtumeditsiiniliste näitajatega.

Esimene kohtuasi, kus seadus ja ilm kohtusid, olevat XIX sajandi keskel New Yorgi kandis juhtunud sündmus.

Pika põua ajal pidas pastor Duncan McLeod palvust vihma eest. Paari tunni pärast kukkus valama, kärgatas pikne. Välgunool süütas palvusest eemale jäänud Phinneas Doddi talu. Viimane andis pastori kohtusse. See otsustas, et palvetati ainult vihma eest, äike oli boonuseks…

1857. aasta augustis mõrvati Illinoisi osariigis James Metzker. Üks tunnistaja vandus, et nägi täiskuu valgel selgesti kurjategija nägu. Kaitsja aga väitis, et see polnud võimalik – oli hoopis kuu viimane veerand ning pealegi taevakeha juba loojunud. Kaebealune oli pääsenud. Advokaadist sai nelja aasta pärast USA president – Abraham Lincoln.

Üks näide kindlustusjuhtumist, seekord Eestist. Neli aastat tagasi kukkus sisse ühe Tallinna tööstushoone katus. Omanikud kinnitasid, et olid katuse lumest puhastanud ning üksnes tugev sadu oli tekitanud liigse koormuse. Ekspertiis aga näitas, et sellise struktuuriga lumikate oli saanud tekkida ainult pika aja jooksul. Tegu oli kindlustuspettusega.

Päti ja varga unistus

Milline ilm ja kellaaeg on sobivad töödeks-toimetamisteks kurikaeltele, iseloomustavad ilmekalt ka eesti vanasõnad: “Mida suurem tuisk, seda parem tuua”, “Mida tuulisem ilm, seda parem varastada”.

Mõnikümmend aastat tagasi jäi aga silma üks pealkiri rajoonilehest: “Pätt ja varas kardavad valgust, kuid armastavad pimedust”. Ajalehtedes õpetavad politseinikud kaaskodanikke käima õhtuti hästivalgustatud tänavail, parkima autosid laternapostide alla jne.