“Eestil on vaja puhastada kokku 270 hektarit piiriäärset maad, mis nõuab RMK-lt väga intensiivset tööd. Alates novembri keskpaigast käib töö isegi ööpäev läbi, et aega võimalikult efektiivselt ära kasutada,” ütles keskkonnaminister Mati Raidma. Praeguseks on korrastatud piiriala 24 hektaril.

Kontrolljoone puhastamise töid alustati riigimaadelt ning käimas on läbirääkimised eramaaomanikega.

Ligi 7 km piiriäärset ala omava Toftan Metsad OÜ esindaja Kristjan Kundi hinnangul on riigi tehtud pakkumine koostöö korraldamiseks igati sobilik. Maaomanikel on valida, kas nad tahavad puhastamisega ise tegelda või jätavad RMK korraldada. Keskkonnaminister tundis ka huvi, kuidas on metsatöödel arvestatud keskkonna heaoluga.

“Piiriala puhastamine on riigi julgeolekule väga oluline, ent ka selle juures tuleb silmas pidada tundlikke alasid looduses. RMK ja keskkonnaamet teevad selles osas tihedat koostööd,” sõnas minister.

Pärast piiririba puhastamist on vaja seda tulevikus regulaarselt hooldada ja see võimaldab kohalikule rahvale mõningast tööd pakkuda. 

Keskkonnaministri hinnangul on regionaalpoliitika seisukohalt Põlva ja Võru maakondades lisatöökohtade loomine väga oluline.

RMK alustas valitsuse otsusega antud volituste alusel Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelisel ajutisel kontrolljoonel korrastustöödega oktoobris. Tööd hõlmavad 270 hektarit. Kogu ala puhastamine annab ligikaudu 16 500 tihumeetrit puitu. Tööde maksumus on 700 000 eurot, mis kaetakse puidu müügist saadavast tulust. Tööde lõpetamise tähtaeg on 1. juuni 2015.