Kuigi umbrohutõrjet teevad väga paljud juba kohe peale külvi, võib jääda probleemiks teravilja eelvilja puhul teraviljavaris. Viimasel juhul tuleks kasutada erinevaid orasheina tõrjevahendeid, nt Leopard, Pantera 4 EC, Targa Super, Agil 100 EC jt.

Agil 100 EC eeliseks on tema kõrge efektiivsus erinevatele kõrrelistele umbrohtudele, miinuseks aga segatavus teiste toodetega – üldiselt ei ole soovitatav segada, kuna võib kahjustada kultuuri. Teised eelmainitud tooted on aga väga hästi kasutatavad paagisegudes, kuid, kui peale teraviljavarise on põllul ka orasheina, tuleks kasutada suuremaid kulunorme, mis on ka jällegi majanduslikult vähemsoodsad.

Orasheina ja teraviljavarise tõrjet saab edukalt ühildada fungitsiidide/kasvuregulaatorite kasutamisega, samuti leheväetiste kasutamisega nagu booriga, mikroelementide segu või hoopis kaaliumiga (Krista K). Kaalium soodustab suhkrute sünteesi taimedes, tugevdab taimeraku seina ja kudede struktuuri. Seeläbi paraneb vastupanu stressile (nt põud, külm ilm jne), taimed on elujõulisemad ja tugevamad ning seega ka külmakindlamad.

Taimehaigustest ohustab kõige enam talirapsi ja rüpsi sügisel fomoos ehk mustmädanik (Phoma lingam, Leptospaeria maculans). Fomoos tekitab rapsil juurekaela- ja varremädanikku. Idulehtedele tekivad kollakad laigud, mis on keskelt valkjashallid, epidermise all tekivad mustad täpid (punktid) – seene pükniidid. Hiljem laigud suurenevad, on väljaveninud kujuga ning laikude keskosasse tekivad rebendid. Pärislehtedel on ümmargused pruunikashallid laigud, mõnikord kontsentriliste ringidena. Nakatunud on ka taimede juured.

Nekrootiliste laikude laienemisel varrel tekivad kahjustunud kohtades lõhed, varred puituvad ja taimed võivad murduda. Talirapsi sügisesel nakatumisel nakatunud lehed talvel hukkuvad, kuid seene pükniidid säilivad ja kevadel areneb haigus edasi. Seetõttu, nakatumise korral tuleb talirapsi pritsida haiguste vastu juba sügisel.

Lisaks haiguste tõrjele on väga oluline taime kasvu reguleerimine. Siinkohal lühidalt mõned enamlevinud tooted, mida võiks sügisel haiguste tõrjeks ja kasvu reguleerimiseks kasutada.

- Toprex 375 SC, sisaldab kahte toimeainet, fungitsiidi ja kasvuregulaatorit. Sügisesel kasutamisel pidurdab kasvuregulaator tõhusalt kasvukuhiku väljavenimist ega lase rapsil liiga palju kasvada. Haigustest on väga hea mõjuga fomoosi, tõusmepõletiku ja kuivlaiksuse tõrjel ning hea mõjuga tsülindrosporioosi tõrjel. Lubatud kasutada juba alates esimesest pärislehest, kuid soovitame kasutada 3-4 pärislehe faasis, mitte hiljem kui rapsil on kuus lehte. Lubatud üks kord sügisel talirapsil, kulunormiga 0,3 l/ha.

- Folicur sisaldab ühte toimeainet, mis toimib nii fungitsiidina kui kasvuregulaatorina. Sügisel kasutatakse eelkõige kasvuregulaatorina, kuna fomoosile pole nii tugevat mõju, seevastu on väga hea mõju kuivlaiksusele. Lubatud kasutada nii talirapsil kui -rüpsil, sügisel juurekava arengu stimuleerimiseks ning rapsi/rüpsi varre kasvu pidurdamiseks. Rapsi/rüpsi taimi pritsitakse nelja-kuue lehe faasis kulunormiga 0,5 l/ha. Talirapsi ning -rüpsi on kasvu reguleerimiseks lubatud kasvuperioodi jooksul pritsida kuni kaks korda.

- Tilmor sisaldab kahte toimeainet ning tal on kaks erinevat toimeviisi - fungitsiidina, hoides ära taimede nakatumise enamikesse saaki mõjutavatesse haigustesse ning kasvu reguleerijana. Lubatud kasutada nii talirapsil kui -rüpsil, esimeste haigustunnuste ilmnemisel võib pritsida alates nelja lehe faasist. Taimede kasvureguleerimiseks tuleb vastavalt kultuuri kasvufaasile valida õige kulunorm. Kui talirapsil ja -rüpsil on viis-kuus lehte, kasutada kulunormi 0,8-1,0 l/ha. Kui talirapsil ja -rüpsil on seitse-kaheksa lehte, tuleb efektiivseks toimimiseks kasutada kulunormi 1,0-1,2 l/ha.

- Orius 250 EW on sarnane toode Folicuriga, sisaldades sama toimeainet. Lubatud kasutada talirapsil sügisel alates kolmandast lehest kulunormiga 0,5-0,75 l/ha.

- Caryx sisaldab kahte toimeainet, mis mõlemad mõjutavad taime kasvu ja annavad mõningase mõju fomoosi vastu. Sügisene kasutamine hoiab ära talirapsi liiga jõulise vegetatiivse kasvu ja hoiab kasvupunga maapinna lähedal. Lumi katab madalamat kompaktset taime paremini ja kaitseb tuule ning külma kahjustuste eest. Caryx’iga töötlemine annab parema võimaluse kriitilised talvetingimused üle elada. Kasutatakse alates kolmastast lehest kuni leheroseti moodustumiseni, üks kord sügisel. Kulunorm 0,7 – 1,4 l/ha.

Fungitsiide/kasvuregulaatoreid on mõistlik ühildada ühte paagisegusse nt kõrreliste tõrjega, leheväetiste andmisega või hoopis kasvuaegsete herbitsiidide kasutamisega nagu Lontrel 72 SG või Salsa. Salsa kasutamisel tuleb kindlasti silmas pidada, et parim aeg kasutamiseks on umbrohtude idulehe staadiumist kuni kahe lehe staadiumini.

Kui umbrohud on suuremad, kasutada kindlasti kõrgemaid kulunorme 20-25 g/ha. Samuti on võimalik ühildada Sultan 500 SC/Butisan 400 SC (kasutada võib kuni nelja pärisleheni) või Sultan Super/Butisan Stari (kasutada võib kuni kolme pärisleheni) kasutamisega, kuid kindlasti arvestada, et umbrohtudele pole see nii efektiivne kui mulla pinnale pritsides.