Fungitsiidide kasutamine taime lehtede kasvu ajal takistab rohelise pinna kadu vähendades pähiku moodustumisel oluliselt saaki. Võrsumise lõpus, kui kõrvalvõrsed hakkavad tekkima, algab pähikute
moodustumine. Kaitstes taimi kriitilisel ajal (varre pikenemisel) pidurdab see haiguste edasist levimist. Haigustõrje kaitseb ülemisi moodustuvaid lehti, tagades sellega hiljem maksimaalse fotosünteesi.

Tera täitumise ajal, see on kuue kuni seitsme nädala jooksul, kui kuni 80% saagist mõjutatud fotosünteesist. Fungitsiidid aitavad vältida lehtede ehk rohelise massi kaotust. Arvestatakse, et lipulehe ja pähiku hoidmine tervena tagab 65% saagist. Seega on väga tähtis kaitsta just ülemisi lehti, et haigused ei kahjustaks pähikut ja lipulehte.

Selleks, et tagada piisav kaitse haigustele ja kaitsta moodustuvaid lehti, peaks haiguste tõrjel jälgima lehtede arengut. Kolmas leht tekib tavaliselt kasvufaasis 32 (s.o. 2 kõrresõlm), kuid alati ei pruugi see nii olla.

Erinevatel kultuuridel võib 3. leht väljuda ka kasvufaasis 33 või mõnikord juba varem kui kasvufaasis 31(tavaliselt on see sagedasem hilistel külvidel). Seega lehtede tekkimine on parim juhis, millal oleks kõige õigem aeg planeerida pritsimist. Põllul on seda võimalik kiiresti hinnata. Kasvufaasi võib lugeda haiguste ajastamisel teise võimalusena. Optimaalne aeg haiguste tõrjeks on siis, kui ülemine leht on täielikult väljunud. Pritsimine on liiga vara, kui leht pole täielikult välja kasvanud, tulemuseks on ebapiisav pritsimislahuse kate lehel ja seega vähene kontroll haigustele. Kui pritsimine on liiga hilja on haigus juba lööbinud, eriti nende fungitsiidide puhul, millel on kaitsev toime.

Peamised fungitsiidide tõrjeajad

Sageli küsitakse fungitsiidide kasutamisel, et millal on ikkagi õige aeg teha esimest või teist pritsimist. Siinkohal toomegi välja väikesed juhised, millest lähtuda. Taliviljadel käib praegu hoogne teine pritsimine ja suviviljadel esimene.

Esimene pritsimine nisul (T1) ajastatakse, kui taimel on kolmas leht moodustunud, tavaliselt kattub see kasvufaasiga 32 (s.o. 2 kõrresõlm), kuid nagu eespool juttu oli, võib see olla ka kasvufaas 31 või hiljemalt kasvufaas 33. Optimaalsel ajal tehtud esimene pritsimine annab maksimaalse haiguste tõrjeefekti 3-le lehele ning mõningase kaitse ka 2-le lehele. Esimese (T1) pritsimise ajaks odral loetakse kasvufaasi 25-31, see on võrsumise faasist kuni esimese kõrresõlmeni, sageli tagab piisava kaitse siiski teine pritsimine, kuna kevadel arenevad taimed väga kiiresti ja esimese pritsimise ajal võib tõrje vajadus puududa.

Teine pritsimine nisul (T2) ajastatakse, kui lipuleht on väljunud, kasvufaasiga 39. Tehes nii esimest kui teist pritsimist optimaalsel ajal, annab see haigustele piisava kontrolli. Optimaalsel ajal tehtud teine pritsimine annab maksimaalse kaitse lipulehele, ning hävitab varjatud nakkuse lehel 2, mis pääses eelmisest tõrjest. Odral on teise pritsimise optimaalne aeg kasvufaas 39-49. Sel ajal kaitstakse erinevate lehelaiksuste vastu (äärislaiksuse, pruunrooste, võrklaiksuse). Praktikas jäetakse sageli esimene pritsimine ära ja tehakse teine pritsimine varem kasvufaasis 37-39 (alates lipulehe ilmumisest), perioodis mil viimane leht pole veel rullunud kuid lipuleht on väljas.

Tänavu tuli odral mitmel pool teha ka T0 pritsimist, loetakse kasvufaasi 12-22, see on alates teise lehe ilmumisest kuni teise kõrvalvõrse ilmumiseni. Tavaliselt on see kaks kuni neli nädalat varem kui T1 pritsimine. Eelmistes nõuannetes oli sellest juttu (taimekaitsealased nõuanded nädal 21), kuna haigused lööbisid tänavuse muutliku kevade tõttu normaalsest varem.

Viimane pritsimine on T3, seda nimetatakse pähikute kaitseks. Võib kasutada pähikuhaiguste vastu, samuti kui tegemist on vastuvõtliku sordiga või kui haiguste surve on kõrge.

Esimese ja teise pritsimise vaheline intervall on väga oluline. Kui pritsimiste vahe jääb üle kolme nädala siis haigustõrje efektiivsus langeb, eriti kui on tegemist haiguste arenguks soodsate tingimustega ja lühikese arengutsükli haigustega. Kiire haiguse kuluga on kõrreliste jahukaste, kus idanemine, nakatumine ja eoste moodustamine toimub soodsates tingimustes (7-10 päevaga), samuti on väga kiire levikuga roostehaigused.

Kuna kasutada lubatud fungitsiide on väga palju, siis ei ole mõtet neid kõiki eraldi välja tuua.

Nagu ka varasemalt oleme tutvustanud just uusi tooteid, siis siinkohal väike tutvustus mõnele uuele fungitsiidile, mida võime julgelt kasutamiseks soovitada.

TreorisTM. Sisaldab toimeaineid pentiopüraad ja klorotaloniil. Parim aeg kasutamiseks on haiguste varases staadiumis, kus see toimib profülaktiliselt, tagades taimedele pikaajalise kaitse. Klorotaloniil on kaitsva toimega, tema eeliseks on erakordselt tugev püsivus taime pinnal. Võimaldab täielikult välistada haiguste resistentsuse tekke ja on ka efektiivne laias temperatuurivahemikus. Uus toimeaine pentiopüraad mõjutab lisaks fungitsiidsele toimele taimede füsioloogiat, parandades vee ja lämmastiku omastamist, toetades juurestiku arengut samal ajal säilitades tugeva ja elujõulise
taimiku. Märgatud on ka paranemisi rohendavas efektis, mis tähendab omakorda rohkem energiat saagi tootmiseks Sobib kasutamiseks tali- ja suvinisul, tali- ja suviodral, kaeral, rukkil ja tritikalel. Soovitav on segada toodet erinevate triasoolidega (epoksikonasool, triadimenool, propikonasool, metkonasool, küprokonasool, tebukonasool, flusilasool ja paklobutrasool). Kuigi haiguste tõrjel ei tohiks väga loota ravivale toimele, leidub taime elutsükli erinevates staadiumites lehtedel helelaiksust peaaegu alati, mistõttu on kahtlemata tarvis ravivat toimet – eriti juhul, kui
pritsimine on vihmaste ilmade tõttu jäänud hiliseks. Kuna Treoris mõjutab taime füsioloogiat, on ta odral efektiivne füsioloogiliste laiksuste ja ramulaaria vastu, mis hakkavad tekkima odra lehtedele
lipulehe aegu ja põhjustavad taime kiiret vananemist. Maksimaalne kulunorm 2,5 l/ha, kuid kasutamissoovitus on jagatud pritsimisel:
T1 Treoris® 1.0 L/ha – 1.25L/ha + Maredo/Rubric 0,5 l/ha (epoksikonasool)
T2 Treoris® 1.25L/ha – 1.75L/ha + Maredo/Rubric 0,5 l/ha (epoksikonasool)

Adexar sisaldab toimeaineid fluksapüroksaad ja epoksikonasool. Adexar on laia tõrjespektriga süsteemne, kaitsva ja raviva toimega fungitsiid teraviljadele. Soovitame kasutada odral, eriti
õlleodral teise pritsimisena, kulunormiga 0,8-1,0 l/ha (reg. kulunorm 1,0-2,0 l/ha). Väga efektiivne on odra-leherooste, võrklaiksuse ja äärislaiksuse vastu. Kahekordsel pritsimisel soovitame kasutada kulunorme 0,5 l/ha + 0,5 l/ha. Tähelepanu kasutamisel, mõned juhused on olnud Leedus, kus kareda ja külma vee kasutamisel võib toode kristalliseeruda, sellisel juhul ‘lahustiks’ DMA Promix 0,3 l/ha.

Ceriax on kaitsva ja süsteemse toimega fungitsiid. Sisaldab kolme toimeainet: fluksapüroksaad, epoksikonasool ja püraklostrobiin. Sobib kasutamiseks kõikidel teraviljadel. Soovitame
eeskätt nisule teise pritsesse kulunormiga 1,2 l/ha (reg. kulunorm 1,5-3,0 l/ha). Jaotatud pritsimisel sobib kasutada kulunorme 0,6 l/ha + 0,6 l/ha.