Nagu selgitab PRIA, on väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetus Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetme 6 “Põllumajanduslike majapidamiste ja ettevõtluse areng” alaliik, ametlikus keeles MAK 2014-2020 meede 6.3.

Toetust antakse väikestele põllumajandusettevõtetele põllumajandustoodete tootmise või töötlemise arendamiseks.2014 – 2020 programmperioodiks planeeritud eelarve on 30 miljonit eurot, millest 2015. aasta eelarve on 12 miljonit eurot. Toetuse taotlemiseks tuleb esitada avaldus ja äriplaan ning neis esitatud andmeid tõendavad dokumendid.

Selle meetme puhul ei ole taotleja omafinantseeringu nõuet, kuid omafinantseeringu kasutamine annab toetuse taotlemisel lisa-hindepunkte vastavalt hindamiskriteeriumitele.

Taotlusi võetakse vastu  PRIA maakondlikes teenindusbüroodes, posti teel aadressil Narva mnt 3, Tartu 51009 ja elektrooniliselt e-posti aadressil info@pria.ee. PRIA maakondlikud teenindusbürood on avatud esmaspäevast reedeni kell 8.30-16.00 (23. veebruaril on teenindusbürood avatud 8.30 – 13.00). Taotluse esitamise aega on võimalik eelnevalt kokku leppida ja registreerida kõikidele vastuvõtmise perioodi päevadele infotelefonil 737 7678, samuti PRIA maakondlikes büroodes kohapeal ning internetipõhises eelregistreerimise süsteemis (www.pria.ee/broneering/)

Kes võivad toetust saada

Toetust saab FIE või äriühing, kelle omatoodetud põllumajandustoodete või nende töötlemisel saadud toodete müügitulu oli taotlemise aastale vahetult eelnenud majandusaastal vahemikus 4 000 – 14 000 eurot ja taotlemise aastale vahetult eelnenud teisel majandusaastal vähemalt 1 200 eurot ning see moodustas kahel taotlemise aastale vahetult eelnenud majandusaastal üle 50% tema kogu müügitulust.

Toetust saab see, kes on varem riigieelarvelistest või muudest Euroopa Liidu või välisvahenditest saadud ja tagasimaksmisele kuulunud summa tähtajal tagasi maksnud või toetuse tagasimaksmise ajatamise korral tagasimaksed tasunud ettenähtud summas;
Samuti ei tohi taotlejal olla riikliku maksu maksuvõlga või peab riikliku maksuvõla tasumine olema ajatatud.

Taotleja ei ole saanud ega taotle sama kulu kohta toetust riigieelarvelistest või muudest Euroopa Liidu või välisvahenditest või muud tagastamatut riigiabi;
Ta on enne taotluse esitamise aastat tegutsenud vähemalt kaks majandusaastat, millest taotlemise aastale vahetult eelnenud majandusaasta on olnud vähemalt 12 kuu pikkune. Samuti peab taotlejal, kellel on majandusaasta aruande esitamise kohustus, olema äriregistrile esitatud esitatud taotlemise aastale vahetult eelnenud kahe majandusaasta aruanded.

Toetust võib taotleda äriplaanis kavandatud põllumajandustoodete tootmise või nende töötlemise arendamise alaseks tegevuseks. Äriplaanis kavandatud tegevuste kogumaksumusest vähemalt 50 protsenti tuleb kasutada materiaalse vara, sealhulgas bioloogilise vara ostmiseks või sellise tootmishoone rajamiseks, rekonstrueerimiseks või laiendamiseks, mida saab kasutada põllumajanduslike toodete tootmiseks ja töötlemiseks otseselt, korduvalt ja kauem kui kahe aasta jooksul.

Taotleja on kohustatud tagama, et tema müügitulu omatoodetud põllumajandustoodete või nende töötlemisel saadud toodete müügist on taotlemise aastale järgneval teisel majandusaastal vähemalt 10 protsenti suurem kui oli taotlemise aastale vahetult eelnenud majandusaastal ning peab moodustama vähemalt 50 protsenti kogu müügitulust.

PRIA teeb taotluse rahuldamise või taotluse rahuldamata jätmise otsuse 90 tööpäeva jooksul alates taotluse esitamise tähtpäevast ehk 6. juuliks. Otsused saadetakse kõikidele taotlejatele PRIA kliendiregistris olevale postiaadressile. Seetõttu palub PRIA veenduda, et kliendiregistri andmed on korrektsed!

Hindamiskriteeriumid

Eelistatakse taotlejat, kes ei ole saanud investeeringutoetust Taotlejale ei ole tehtud “Eesti maaelu arengukava 2007–2013” meetme 1.4 “Põllumajandusettevõtete ajakohastamine” ja meetme 3.1 “Majandustegevuse mitmekesistamine maapiirkonnas” ega käesoleva meetme raames toetuse rahuldamise otsust.

Eelistatakse taotlejat, kes on mahetootja. Taotlejaks on mahepõllumajanduse valdkonnas tunnustamise üleminekuperioodil olev või tunnustatud ettevõte.

Eelistatakse taotlejat, kellel on kohustus keskkonnatoetuse või loomade heaolu toetuse alusel. Taotlejal on kohustus keskkonnasõbraliku majandamise või loomade heaolu toetuse alusel.

Eelistatakse taotlejat, kes kavandab äriplaanis tegevusi aianduse, heintaimede seemnetootmise, köögiviljaseemnete kasvatuse, seenekasvatuse, mesinduse, linnukasvatuse, lamba- ja kitsekasvatuse või küülikukasvatuse valdkonna arendamiseks. Eelistatakse taotlejat, kellel on omatoodetud põllumajandustoodete või nende töötlemisel saadud toodete müügitulu osakaal kogumüügitulust taotluse esitamise aastale vahetult eelnenud aastal suurem.

Vajalikud dokumendid

  • avaldus ja äriplaan;
  • seadusejärgse esindusõiguseta isiku puhul tema esindusõigust tõendav volikiri;
  • taotlemise aastale vahetult eelnenud kahe majandusaasta bilansi ja kasumiaruande ärakiri, kui taotlejaks on raamatupidamise seaduse kohaselt tekkepõhist raamatupidamise arvestust pidav füüsilisest isikust ettevõtja.
  • kassapõhist raamatupidamise arvestust pidavate füüsilisest isikust ettevõtjate korral loetakse 2015. aasta  esimeses taotlusvoorus taotluse esitamise aastale vahetult eelnenud majandusaastaks 2013 ja vahetult eelnenud  teiseks majandusaastaks 2012. majandusaastat.

Kogu info on kättesaadav SIIT.