100 tonni lõssipulbrit tehakse valmis kahe päevaga
Kui piimaauto AS Tere Põlva tehasesse jõuab, võetakse piimast kõigepealt võimalike antibiootikumide sisalduse analüüs. Samuti määratakse piima valgu- ja rasvasisaldus.
„Enamasti on piima rasvasus ikka üle 4% – norm on 4,2% –, aga kevadeti juhtub vahetevahel ka nii, et mõne tootja piim jääb rasvasuselt palju alla selle,” selgitas tehase tootmisjuht Jaak Timusk Ärilehele.
Kui piima kvaliteet on heaks kiidetud ja tooraine vastu võetud, läheb see tootmisse. Põlva tehase toodang on väga mitmekesine: sealt sõidavad Eesti ja maailma turule nn tavaline 2,5% ja 3,5% tetrapakis piim, Hapsi hapupiimajoogid, Helluse jogurtid, keefirid jne. Peale selle veel ilmakuulus lõssi- ja piimapulber. Ajalooline 100 tonni lõssipulbrit, mis möödunud neljapäeval hakkas Jaapani poole veerema, on Tere Põlva tootmise jaoks tegelikult kahe päeva töö.
Tehase tootmisvõimsus ongi väga suur, iga päev võiks vastu võtta kuni 1000 tonni piima. Aga mida ei ole, on tooraine: Eesti põllumehed müüvad siinsete lehmade piima Leetu.