Ruumiline udarapilt ja hääljuhtimine

Lüpsiroboti uuendamise eesmärk on suurendada selle jõudlust. Kui tehnoloogiliselt võiks üks lüpsirobot lüpsta ära 70 lehma, siis tegelikkuses on see arv olnud 50-55.

Uuel robotil on tunduvalt kiirem nisade tuvastamine. DeLavali roboti juures on uudne udara 3D skanneerimine – roboti nn silm haarab sel moel udarat kui tervikut ja masin saab nisakannud tänu sellele varasemast täpsemini ning kiiremini alla.

Ka nisade pesemine ning lüpsijärgne deso on nüüd efektiivsem.

Tarkvaraprogramm on samuti uuenenud ning kogu roboti tegevust ja selle kogutud andmeid saab nüüd hallata mobiiltelefonis. Telefonist ei pea seda üksnes lugema-vaatama, vaid on ka võimalus, et teated loetakse ette. Näiteks: Lehm 345 indleb, seemenda ta täna ära”.

See on esialgu küll vaid hollandi keeles, aga selleks ajaks, kui tehnoloogia Eestisse jõuab, loodab DeLavali Eesti tiim korraldada ka eestikeelse hääljuhtimise.

Söödasättijaga ka jõusööt ette

Söödasättija ülesanne on sööt loomadele iga paari tunni tagant ette lükata, ära segada ja värskendada, et lehmad ikka kõik, mis neile ette anti, korralikult nahka paneksid. Seade võib programmeerida käima alates kuuest korrast ööpäevas.

Sellise akudega töötava söödasättija on välja töötanud juba mitmed firmad. DeLavali oma uudsus seisneb selles, et sellel on tugev metallist tigu, mis jõuab liigutada suuri silokoguseid. Ta mitte ainult ei lükka sööta ette, vaid ka segab ning värskendab seda.

Ning kui peaks vaja olema, saab sättijasse ka isu tekitamiseks pisut jõusööta lisada. Selleks on masinale lisatud n-ö jõusöödakolu.