Põllumeeste keskliit ja põllumajandus-kaubanduskoda viisid põllumeeste seas läbi küsitluse, mille käigus uuriti vedelsõnniku käitlemist põllumajandusettevõtetes. „Küsitluse tulemused näitavad, et meie põllumehed on sõnnikulaotustehnoloogiate osas üldiselt keskkonnateadlikud. Juba praegu kasutab ca 40% küsitlusele vastanud põllumehi vedelsõnniku laotamiseks tehnoloogiat, mis viib sõnniku otse mulda. Nn sisestustehnoloogia on üks keskkonnasõbralikuimaid laotustehnoloogiaid, mille kättesaadavust ja kasutamist tuleks igati soodustada,“ lisas Riisenberg.

Riisenbergi sõnul on põllumeeste ettepanekul maaelu arengukavas tehtud positiivne muudatus, mille kohaselt antakse põllumajandusinvesteeringute toetamisel lisaks sõnnikuhoidlate ehitamisele eelistus ka keskkonnasõbralike vedelsõnnikulaoturite ostmisele. Arvestades praegust keerulist olukorda põllumajandussektoris ja muutuvaid veeseaduse nõudeid, tuleks keskkonnasõbralikke ja vett kaitsvaid investeeringuid riigi poolt igati toetada.

Kevadel on käes aeg, mil põllumehed hakkavad sõnnikut põldudele vedama. Sõnnik on väärt kraam, mis sisaldab taimedele vajalikke toitaineid ja sobivas koguses antuna ergutab taimedele soodsat mullaelustikku. Väetiste kasutamine on taimekasvatuses vältimatu – ülemaailme veepäeva puhul kutsume kõiki põllumehi pingutama selle nimel, et oma tegevusega kaitsta vett ja ümbritsevat keskkonda.