Aimar Lauge on koostanud mesilaste tõuaretusprogrammid, mis ootavad  veterinaar-  ja toiduameti tunnustust. Lisaks osaleb ta mesinduse kutsestandardi väljatöötamisel, koolitab mesinikke ning on mesinduskonsulent.

"Arvan, et sain selle tunnustuse avansina,"  muheleb 37aastane mesinik ise. "Loodan, et see pole veel elutööpreemia."

Aimar Lauge on ajanud mesinike asja Saaremaal kümme aastat, 12 aastat aga koolitanud koos tööhõiveameti ja Kuressaare rahvakooliga mesinikke. "Usun, et mul on juba umbes 150 õpilast," märgib Lauge.

Mullune aasta mesinik lõpetas 1994 Olustvere ametikooli mesinduse ariala viimase lennu ning täiendas end aasta otsa Taanis.

Kuna mullu tuli tal osaleda mesinike kutsestandardi väljatöötamisel, paistab lootuskiir, et  mesinike riiklik koolitamine taastatakse.  Viimased 16 aastat on mesindusharidust antud vaid kursustena.

"Mulle endale on kõige südamelähedasem mesilaste tõuaretus. Alates 1997. aastast olen pidanud ja aretanud Kesselaiul puhtalt bukfasti tõugu mesilasi ning see on meetoodangut suurendanud."

Kõige rohkem ootabki Aimar Lauge uuelt aastast, et veterinaar- ja toiduamet tunnustab mesilaste tõuaretusprogramme ning sellega saab hakata laiemalt tegelema.

"Siiani on parandatud  vaid looduslikke, peamiselt Itaalia ja Austria (kraini) mesilastõuge. Bukfasti tõug on esimene, mis on inimeste loodud, tal on hea jõudlus ning sellepärast  tahaks väga selle tunnustusee kätte saada," ütleb aasta mesinik.