Saime oma tootmisse võtmeisikuteks noored, sellest ajast alates on meie tootmine üles läinud.
Jaan Metsamaa

“Räägime väga palju uuest Eestist infotehnoloogia võtmes, sest muul maailmal on meist sel alal palju õppida,” teatas Eiki Nestor. Lisades, et samamoodi vaimustab teda väga põllumajandus ja maaelu, mis on aastatega totaalselt muutunud.

“Kui võrrelda neid tegevusi, mis tehti nelikümmend aastat tagasi ja mida tehakse nüüd, siis kõige tormilisem areng on toimunud just põllumajanduses,” tunnustas riigikogu esimees.

Kaasajastas lagunenud laudakompleksi

Aasta põllumehe tiitli pälvinud Jaan Metsamaa tänas esmalt kõiki tänavuse konkursi nominente. “Need põllumehed vääriksid seda tiitlit sama palju kui mina,” tõi esile Metsamaa. Ta lisas, et kui praegu on põllumajanduses päevakorral põlvkondade vahetus, siis nende firmas hakati noori usaldama ja juhtivatele kohtadele võtma juba üle viie aasta tagasi. “Saime oma tootmisse võtmeisikuteks noored, sellest ajast alates on meie tootmine üles läinud,” tunnustas Metsamaa.

Metsamaa on edukas ja ettevõtlik põllumees, kes paarikümne aastaga on rajanud kaasaegse piimakarjakasvatuse. Tema kaheksa lüpsirobotiga laudas lüpsab 550pealine piimakari aastalüpsiga lehma kohta 11,4 tonni.

Farmimajanduses tuleb peale hakata lihtsatest asjadest, nii tuleb ka kõrgem toodang. Investeerisime palju näiteks asfalteerimisse, et ümbrust puhtana hoida.
Jaan Metsamaa

Teisalt on tegu ühiskondlikult väga aktiivse ettevõtjaga. Viimase aja suurim põllumeeste ühistegevuse saavutus on hiljuti ehitatud võimas Imavere rapsitehas, kus Jaan Metsamaa on üks rapsitehase osanikke läbi OÜ Farm In Productions.

Tänavune aasta põllumees on aastakümneid majandanud Keila ja Tallinna lähistel Harku vallas. Ettevõtlust alustas ta kunagise Ranna sovhoosi lagunenud laudakompleksiga 1990. aastatel, asutades aktsiaseltsi Metsaküla Piim. Aastatega on ta rajanud moodsa laudakompleksi, kus kõik hooned on kas uusehitised või korralikult renoveeritud.

Siin on kompaktselt ühel territooriumil nii 2010. aastal valminud robotlüpsiga vabapidmislaut kui ka laudad noorloomadele ja kinnislehmadele ning uus söödahoidla. Hoonete ümbrus on ideaalses korras, teed asfalteeritud, ümbrus haljastatud.

“Farmimajanduses tuleb peale hakata lihtsatest asjadest, nii tuleb ka kõrgem toodang. Investeerisime palju asfalteerimisse, et ümbrust puhtana hoida,” selgitas Jaan Metsamaa. Puhtamas keskkonnas on ka loomad tervemad ja sööt kvaliteetsem.

Noored kipuvad siia tööle

“Meil on korralikult välja ehitatud loomakasvatuskompleks, lautades parim võimalik tehnika ja noorte hulgas oleme ka suhteliselt populaarsed – tudengeid soovib siia rohkem tulla, kui suudame praktikale vastu võtta,” rääkis Jaan Metsamaa.

Kaasaegsed töötingimused on üks põhjusi, miks noored kipuvad siia nii praktikale kui tööle. Enamik töötajaid tema firmas ongi noored, kes juhivad siin nii loomakasvatust kui ka teraviljakasvatust. Maaülikooli lõpetanud tegevjuht-agronoom Lauri Lepassar, loomakasvatusjuht Innar Viksi ja veterinaararst Tuuli Lagemaa on omaniku hinnangul viinud põllumajandusettevõtte uuele tasandile.

Kaasaegses vabapidamisega laudas lüpsab kaheksa lüpsirobotit ligi 580 lüpsilehma aastalüpsiga 11 400 kg lehma kohta. Veiseid kokku 1200, maad haritakse 1730 ha.

Aastas vajab Metsaküla Piima kari 11 000 tonni silo, vajamineva koguse kokkusaamisega aga nähti suvise põua tõttu kurja vaeva.
"Majandamine on tõusnud uuele tasandile tänu sellele, et meie firmas on võtmeisikud noored," teatab aasta põllumees 2018 Jaan Metsamaa.

“Heina oleme rohkem teinud – kõik nurgatagused, kõik jäätmaad ära niitnud,” rääkis Metsamaa. Kasutusele on võetud põhkki, mida segatakse silo sisse, ka jõusööda osakaalu tõstes saab sööta tasakaalustada. Samas Metsamaa nentis, et ka põhku oli tänavu vähe, kuna viljasaak oli kehv.

“Me ei vähenda piimakarja, loodame vajamineva silo ikkagi hankida,” teatas Jaan Metsamaa. Lisades, et eelkokkulepped silo ostmiseks on neil juba sõlmitud mõne põllumehega, kel tänavu on olnud parem saagikus. Samas viitas Metsamaa, et lisandsöötade hinnad on kõvasti kerkinud, nii et praegu makstava piimahinna juures on tootjatel raske majandada. Ta loetles: jõusööt on aasta lõpuks juba 250 eurot tonn, rapsikook 260–270 eurot tonn, teramais 210–215 eurot tonn. Samamoodi peaksid kerkima ka toorpiima hinnad, ent seda pole näha.

“Toorpiima hind peaks kerkima, sest piimatootmine läheb sel aastal põllumehele päris kalliks maksma,” ütles aasta põllumees 2018.

Rajasid Imavere rapsitehase

Hiljuti on Imaverre tootjate ühistööna kerkinud rapsiõlitehas, mille rajaja on OÜ Farm In Productions. Metsamaa on siin nõukogu liige ja üks neljast osaühingu asutajast. Osaühingu asutajaliikmed on kolm suurt ühistut (E-Piim, Saaremaa Piimaühistu, Eestimaa Piimatootjate Ühistu) ja üks põllumajandusettevõtja – tänavune aasta põllumees Jaan Metsamaa läbi oma firma AS Metsaküla Piim. Lisaks on siin veel üle kümne põllumajandustootja, kes vastavalt oma karja tarbele on ostnud osakuid.

“Varem on suured saagid olnud ja vilja oli raske hoiustada. Siis otsustasime, et kui Imavere teeristi tuleb terminal, siis saaksime oma rapsi sinna viia. Seal pressitakse see õliks ja meie saame kvaliteetse rapsikoogi oma loomadele tagasi. Nii et ühtpidi müüme, teistpidi ostame sama ettevõtte käest tagasi, mille osanikud ka ise oleme,” selgitas aasta põllumees Imavere rapsitehase rajamise kasumlikkust ühistu liikmetele.

Tehas võtab juba rapsi hoiustamiseks vastu ja peagi saab selle väärindada rapsikoogiks. Seni pidid tootjad leppima eri tehaste rapsikoogiga, mille kvaliteet kippus kõikuma. Oma tehasest loodab Metsamaa saada stabiilselt kõrge kvaliteediga rapsikoogi.

“Ühistuline tegevus õnnestub tavaliselt vaid siis, kui kõik panustajad usuvad sellesse projekti, meie kõik usume,” ütles Jaan Metsamaa.

KONKURSS “AASTA PÕLLUMEES”

Tänavused nominendid
Konkursi Aasta Põllumees 2018 nominendid.

Anne Grünberg – Üvasi talu, Põlvamaa

Teet Kallakmaa – Metstaguse Agro OÜ, Järvamaa

Aive Kesküla – Rauni POÜ, Saaremaa

Margo Kütt – MK Loodusravi OÜ, Viljandimaa

Jaan Metsamaa – AS Metsaküla Piim, Harjumaa

Maarika ja Sulev Puusepp – Puusepa mesindustalu, Pärnumaa

Jaanus Põldmaa – Põhara Agro OÜ, Pärnumaa

Toomas Remmelkoor – Harju talu, Hiiumaa

Margus Vahtramäe – OÜ Kanepi Aiand, Põlvamaa

Vahur Veermäe – OÜ Trovador, Lääne-Virumaa