„Vändra osaühingus me toodame 15 500 tonni piima ja peame tunnistama, et teeme seda sama hästi kui eelneval aastal, kui olime normaalses kasumis. Tänavu esimesel poolaastal oli kahjum 322 000 eurot ja aasta lõpuks tuleb kahjum umbes miljon eurot,“ rääkis aasta põllumees 2014 Ilmar Teevet. Ta lisas, et kui nii edasi läheb, pole varsti suurematel tootjatel oma töötajatele palka maksta.

„Kui see kriis niimoodi jätkub, siis see jõuab inimesteni, inimesed kaotavad töökohad, laudad jäävad tühjaks ja on oodata maakatastroofi,“ ütles Teevet.

Vastloodud põllumeeste klubi sooviks on, et valitsus teadvustaks põllumeeste rasket olukorda.

„Vabariigi valitsuse võimalus on täna lisamakse top up´i kaasamine põllumeestele, kuna seni on Eesti valitsus ainuke, kes pole maksnud Euroopa Liidu poolt lubatud riiklikku lisamakset top up´i põllumeestele,“ rõhutas Teevet.

Tarto Agro juhataja Aavo Mölder, kes pälvis aasta põllumehe tiitli 2004. aastal, nentis, et nii raskeid aegu põllumajanduses ta enam ei mäleta.

„Oleme avatud turul ja loogiline oleks, et sisendid toodangule oleks natuke väiksemad toodangust saadav tulu. Täna on see vastupidi,“ rääkis Mölder.

Aasta põllumeeste klubi asutamise üritusel osalenud Tartumaa põllumeeste liidu esimees Jaan Sõrra teatas, et tänasel koosolekul oli arutelu all ka umbusalduse avaldamine maaeluminister Urmas Kruusele. Ministri tagasiastumise nõude peale vastloodud aasta põllumehe klubi liikmed siiski välja ei läinud.

Aasta põllumeeste klubi asutanud aasta põllumehe tiitli pälvinud maaettevõtjad on oma ala autoriteedid ja tunnustatud ettevõtjad nii piimanduse, seakasvatuse, teraviljakasvatuses kui ka aianduse alal. Klubi eesmärgiks on põllumajanduse, toidutootmise, keskkonnakaitse ja maaelu edendamine, samuti arvamuste avaldamine seadusloomes. Klubi soovib olla koostööpartneriks riigikogule, valitsusele, maaeluministeeriumie ja teistele valitsusasutustele.