Eriti keeruliseks ja täiendavat abi vajavaks peab Kelam piimandussektori olukorda. Tooripiima kokkuostuhindade langus on toimunud kogu ELis, kuid eriti terav on olukord Eesti talunikel.

“Kui Eesti tootjad peavad tõesti igale piimaliitrile neljandiku hinnast peale maksma ning et EL keskmine piimahind on pea kolmandiku kõrgem Eesti omast, siis tuleb õiglase tasakaalu saavutamiseks sekkuda niihästi Eesti riigil kui EL,” nõudis ta.

Piimatootmine on pikaajaline tegevus, mis vajab suuri investeeringuid, pidevat moderniseerimist, pangalaenude võtmist ning kindlustunnet tuleviku suhtes.

“Täna vajavad Eesti piimatootjad kindlustunnet, et Eesti riik, kes on ise kavandanud piimatootmise laienemise, ei jäta neid turukõikumiste ohvreiks,” ütles Kelam.

Kogu EL piimatootjate olukord on oluliselt raskenenud seoses Moskva jätkuvate vastusanktsioonidega, millega on tõkestatud EL põllumajandusaaduste eksport Venemaale. Lisaks süvendab kriisi maailmaturu turbulentne olukord ja Hiina majandusarengu aeglustumine.

Augusti lõpul saatis grupp Euroopa Parlamendi saadikuit kirja põllumajandusvolinik Phil Hoganile, milles kutsus Euroopa Komisjoni üles viivitamatult sekkuma ja astuma same piimatootjate toetuseks. Euroopa Rahvapartei 7. septembri avalduses tõdetakse, et olemasolevad turu stabiliseerimise mehhanismid avaliku sekkumise kaudu pole käesolevas uues olukorras piisavad ning EL vajab kiiremas korras uusi täiendavaid instrumente kriisi maandamiseks.