Austria paneb igal aastal künnivõistlustele välja uue noore mehe ja enamasti jõuab too esikolmikusse.

Põlvkondade vahetus

Hoopis rahulikumalt võttis võitu ülikogenud Andrew Mitchel vanem, šotlane, kes oli parim pöörd-
atrade klassis. Mitchelite künniperekond on üldse huvitav, kuna väga edukalt võistleb ka Andrew Mitchel noorem. Tema oli tavaatrade võistlusklassis kolmas.

Ema Joyce Mitchel on meestega alati kaasas: taob tikke maasse, et künnivagu sirge tuleks, puhastab atra ja traktorit ning hoiab meestele võileivad valmis.

“Tõelised adrahullud,” iseloomustab Šoti künniperet Eesti kündja Kaspar Järvala. Kaspar ise sai seekord võistlustel platsikohtuniku koha. “Ega see mingi aukoht ole, tavaliselt teevad seda noored tütarlapsed. Aga selle koha pealt on väga hea teiste meeste atru ja nippe vaadata. On, mida üle võtta!”

Võistlust vaatama sõitnud Madis Ajaots ja Olustvere õpetaja Riho Kala leidsid, et on näha põlvkondade vahetust.

Parim koht avapäeval

Eestit esindasid Jüri Lai pöörd-atrade ja Raido Kunila tavaatrade klassis. Eesti meestel seekord veel poodiumile asja polnud, kuigi meie pöördadrakündja Jüri Laia esimese päeva 6. koht kõrrekünnis tekitas ootusi. Nii head kohta pole eestlased MMil veel välja kündnud.

Raido Kunilal ei vedanud põllunaabriga. See oli ungarlane, kes, tuli välja, polnudki suurem asi kündja. Kunila kaotas aega, kündes oma ja naabri vagu kokku, kusjuures see oli 40 cm viltu.

Eestlased kasutasid ainult võistlustel ametlikult ette nähtud ligi nädalast treeninguaega. Austerlased aga rentisid juba varem maad ja tegid kohapeal mitu nädalat trenni. “Kogu metsa ääre on üles kündnud,” märkis Jüri Lai.

“Ka Eestis peaks oma tiim olema, nagu on Austrias,” arvas Kaspar Järvala ja otsustas seda organiseerima hakata.

Autosid muudkui vooris

Kündmise MMi ettevalmistamist alustas Lindevaldi farm juba mullu, kui rajas spetsiaalselt künnivõistluste tarbeks rohumaa. “Rohumaa on väga hea, kamar parajalt tugev,” kommenteeris Kunila.

Rootslased tundsid maailmameistrivõistluste vastu suurt huvi: laupäeval veeres autovoor tundide kaupa Lindevaldi farmi suunas.

Võistluste lõputseremoonia oli MMile kohane. Kaks päeva põldudel töötanud või kündjate pingutusi jälginud inimesed jõudsid enda jaoks selgeks teha parimad põllulapid ning ootasid põnevusega, kes võidab.

Head kündi näidanud Austria, Soome ja Šoti kündjad jõudsid tõepoolest esimeste hulka. Mustadel Kenya meestel ja uustulnukatel Balkanilt on aga veel piisavalt arenguruumi.

Ka Eesti kündjate juures peatus palju Rootsi talumehi ja kuulda oli tunnustust: brå, va brå.

KÜNNI MM 2011

Olulisemad künnielemendid

Tavaader

Avavagu, kroon, põhikünd (umbrohu hävitamine, viilud, külvialus), vagude otsad, lõpuvagu, sirgsus, üldilme.

Pöördader

Avavagu, kroon, otste ühendusvagu, põhikünd (umbrohu hävitamine, viilud, külvialus), lõpuvagu, sisenemine ja väljumine, sirgsus, üldilme.

Tulemused

Tavaader

1. Christian Lanz, Austria
2. Bengt Andersson, Rootsi

3. Andrew Mitchell jun,

Šotimaa

20. Raido Kunila, Eesti

Pöördader

1. Andrew Mitchell sen,

Šotimaa

2. David Wright, Põhja-Iirimaa

3. Dietmar Haas, Austria

11. Jüri Lai, Eesti