„Sektor vajab selleks investeeringuid, et luua vajalikud säilitamis- ja hoiutingimused toodangule ning tõsta kaasaegsete tehnoloogiate abiga tootlikkust.“

Arengukava koostamise töörühma tänasel, järjekorras kolmandal kohtumisel tõdeti ka, et suurendada tuleb koostööd tootjate ja töötlejate vahel ning väiketootjatel tuleb konkurentsivõime tõstmiseks senisest enam tegutseda ühiselt.

2012. aastal oli eesti köögiviljadega isevarustatuse tase 66% ning viimase viie aasta keskmine saagikus 21 tonni hektarilt. Puu- ja köögiviljakasvatuses olid samad näitajad 10% ning 900 kg hektarilt. Köögivilju tarbitakse Eestis 132 000 tonni ning puuvilju ja marju 59 000 tonni aastas.

Aiandussektori arengukava koostamisse on kaasatud Eesti Aiandusliit, AS Sagro, AS Grüne Fee, Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja Keskkonnainstituudi Polli Aiandusuuringute Keskus, Hansaplant OÜ, Nurmiko Hulgi OÜ, Liivi Aiad OÜ, Eesti Maaülikool, Laheotsa OÜ, AS Plantex, VT Haljastus OÜ ning Räpina Aianduskool.